Kicsik nagy dilemmái

Emlékeztek arra, amikor még túl kicsik voltatok bizonyos dolgokhoz? Bizony a gyerekek életét gyakran megnehezíti ez. Hol azért nem csinálhatnak valamit, mert túl kicsik, hol pedig azért, mert túl nagyok. Csapdahelyzet a javából. Catherine Leblanc a kisóvodásoknak írt erről szívhez szóló mesekönyvet Elég NAGY vagyok már? címen, amit Eve Tharlet csodálatos illusztrációi tesznek feledhetetlenné.

A szerzőpárosnak már két fantasztikus mesekönyve jelent meg magyarul. Az Akkor is szeretnél? a szeparációs szorongás leküzdésében segített, míg a Megérkezett a kistestvér érkezésére készített fel.

Az Elég NAGY vagyok már?-t olvasva a gyerekek szembesülhetnek mindennapjaik egyik központi problémájával, és egyúttal megnyugtató megoldást is találhatnak rá. Ahogy cseperednek, úgy szüleiknek egyre kevésbé elég, hogy csak vannak, és csak bájosak, hanem elvárásokkal fordulnak feléjük. Ehhez pedig a kicsiknek fel kell nőniük a szó legszorosabb értelmében, és ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Ahogy a könyvből is kiderül, még a felnőtteknek és a szülőknek sem. Ez a felismerés segít abban a mackócsaládnak, hogy újra megleljék a harmóniát, és olyan közös elfoglaltságot találjanak, amihez egyikük sem túl kicsi, sem túl nagy.
Az egyszerű történetet akár öt perc alatt elmesélhetjük a kicsiknek, így akár egy esti mesélés alkalmával, mindhárom könyvet, vagy kevésbé szülőkímélő estéken egyet, háromszor is meghallgatnak. A szöveg és kép aránya a korcsoportnak megfelelő, és még az én nyughatatlan fiam is örömmel hallgatta. A bájos, kétoldalas illusztrációk lekötötték a figyelmét, így míg elolvastuk az oldalon található pár sort, addig türelemmel várt a lapozással. Sőt, a képek annyira lekötötték a figyelmét, hogy második alkalommal, mikor kézbe vettük, már nem a történet, hanem az illusztrációk kapcsán beszélgettünk.

A sorozat érdekessége, hogy az ismert író, költő Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali fordítják közösen.


Ez is érdekelhet:

HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-28 12:56:49

Rendkívüli közlemény – Líra Könyv Zrt. (2020. 03. 27.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„...se túl kicsi, se túl nagy, viszont remek megfigyelő és jó a humora.”