Díjnyertes könyvek a Menő és Manó Könyvek őszi kínálatában

Felelős szülőként a gyermekeink kezébe szeretnénk olyan kötetet adni, amely őket is érdekli, és mi is megnyugodhatunk, hogy jól megírt regényekkel mégiscsak irodalmat csepegtetünk nekik. A Manó Könyvek és kamaszokat megcélzó Menő Könyvek ebben nyújt segítséget. A kiskamaszokra és a nagyobbakra is gondoltak, ezért hamarosan magyarul olvasható lesz a díjesővel jutalmazott Sophie és a tetőjárók, valamint a Szavak kékben.

A Sophie és a tetőjárók Katherine Rundell díjnyertes regénye. A főszereplője Sophie, aki szeret fára mászni, hosszú regényeket olvasni és a tetőn ülve csellózni. Egyéves volt, amikor a hajó, amelyen édesanyjával utazott, léket kapott, és elsüllyedt. Akkor vette magához a hajó egy másik utasa, Charles Maxim, a kissé hóbortos, ám nagylelkű tudós, aki a gyerekneveléshez ugyan nem sokat konyít, ám úgy gondolja, hogy ha szereti a kislányt, az tökéletesen elég lesz. Egészen más véleményen van azonban a Gyermekfelügyelőségi Hivataltól érkező Miss Elliott, aki folyton Charles alkalmatlanságáról prédikál a málló vakolatú szobákat, a pókhálós és üres kamrát, a kislány gubancos haját és a ráadott fiúinget látva. Pedig Sophie teljesen elégedett Charles különleges nevelési módszerével: esténként Shakespeare drámákat olvasnak esti mese gyanánt, a vacsorát is többnyire könyveken tálalva fogyasztják el és a tapétára írnak egymásnak üzeneteket. Amikor Sophie tizenkét éves lesz, a Hivatal levélben értesíti Charlest: elérkezett az idő, hogy a lány árvaházba menjen. Erről azonban szó sem lehet – a törvény elől Párizsba szöknek, hogy ott keressék meg Sophie édesanyját. A kislány ugyanis biztos benne, hogy ő sem veszett oda a hajószerencsétlenségben, és valahol vár rá. Párizs azonban rengeteg meglepetést tartogat Sophie számára, amit Matteo, az újdonsült barát mutat meg neki – a tetők magasából.

A klasszikus lányregények hangulatát idéző Sophie és a tetőjárók című könyvvel Katherine Rundell elnyerte a Waterstone Children’s Book Prize és a Blue Peter Book Award legjobb történetért járó díját. Minden tíz év körülinek, de nekünk, felnőtteknek is kiváló olvasmány.

 

A Menő Könyvek Cath Crowley Szavak kékben című regényével jelentkezik. Az ausztrál szerző több rangos irodalmi díjat is elnyert ezzel a regénnyel, többek között az Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017, vagy a Winner of the Prime Minister’ Literary Awards for Young Adult Fiction 2017 címet is kiérdemelte. A szerző hatodik regénye a Szavak kékben, az írás mellett kreatív írást tanít, és egy írókat pártoló mentorszervezet alapító tagja.

A családi könyvesboltban játszódó történet főhőse Rachel, aki szinte észrevétlenül szeretett bele gyerekkori barátjába, Henry Jonesba, és egy költözés után most több év elteltével, bátyja halála után tér vissza. A könyvesbolt egy eldugott polcán az Üzenetek Könyvtára található – itt, az antikvár könyvek lapjain üzennek egymásnak régi és új szerelmespárok, köztük Henry és Rachel is, de ugyanúgy Henry szülei is, akik már elváltak, és akiknek most dönteniük kell a könyvesbolt sorsáról. Az Üzenetek Könyvtárában különleges kötetek találhatók, és míg egymással párhuzamosan több szerelem történetét megismerjük, olyan könyvekkel is találkozhatunk, amelyek vagy régi ismerőseink, vagy most kapunk kedvet ahhoz, hogy elolvassuk őket.

 

A regényt bátran ajánlhatjuk a romantikus történetektől berzenkedő kamaszoknak is, mert sokkal-sokkal jobb, mint egy sablonos, egynyári szerelmes könyv.

 

A cikk a Líra Könyvklub Magazin 2019/5-ös számában jelent meg.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634037378
Megjelenés: 2019-09-26
méret: 220 mm x 145 mm x 28 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634036999
Megjelenés: 2019-09-25
méret: 197 mm x 129 mm x 30 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Katherine Rundell és Cath Crowley sikerkönyveit ajánljuk.