Ártatlan állatok – Minden, amit az állatokról rosszul tudtunk

Tudtad, hogy a strucc nem is dugja homokba a fejét, hanem csak lehasal, mikor veszélyt érez? És azt, hogy a cápa szinte sosem támad emberre, és mindössze másfél halálos cápatámadás jut egy évre! Nem tudtad? Akkor mindenképp olvasd el a cseh szerző, Pavla Hanáčková iskolás gyerekeknek szóló könyvét, melyből 15 állattal kapcsolatban ismerhetsz meg számtalan meglepő tényt.

A könnyed hangvételű, humort sem nélkülöző leírásokből álló szöveghez pompásan illeszkednek a vietnámi származású illusztrátor, Linh Dao mókás rajzai, melyek olyan erősen vonzzák a szemet, hogy a könyvet lapozgatva nem egyszer azon vettem észre magam, hogy már percek óta nem olvasok, hanem csak a képeket nézegetem. Így történt a gyerekeimmel is, akik rögtön lecsaptak rá, amint hazavittem, ám mivel még elég kicsik, miután a képeket megnézegették, a szöveg már nem igazán kötötte le őket. De azt hiszem, ez nem is baj, hiszen a könyv éppen azoknak szól, akik már a mesékből megtanulták, hogy miképp szokás egy-egy állatra tekinteni, és most megtudhatják, hogy mi is az igazság. Ezért önálló olvasásra második osztályos kortól ajánlom, de engem felnőttként is remekül elszórakoztatott, ráadásul a tévhitek többségével, bár ez lehet, hogy rólam árul el sokat, nem voltam tisztában...

 

Így fest a könyv belülről.

 

Miért röhög a hiéna? nem csak ezért izgalmas könyv, hanem mert kritikus gondolkodásra sarkall. A könyv mögött megbújó logika ugyanis felébresztheti a gyerekben a kételyt. Akiben a kiadványt lapozgatva felmerülhet talán életében először a kétely: vajon tényleg jól tudom, amit tudok? Ez később majd elvezethet ehhez a kulcskérdéshez: mennyiben vezérelnek azok a dolgok, melyekről azt hiszem, hogy tudom, pedig fogalmam sincs róla?
A könyvet lapozgató gyerek megtanulja, hogy amit sokan és sokszor mondanak, az azért nem feltétlenül igaz. Hogy érdemes megkapargatni felszínt, a dolgok mélyére nézni, vagy legalábbis – ha lehet – utánajárni a tényeknek, mielőtt ítéletet hozunk. Ez a tanítás, úgy vélem, a mai világban felbecsülhetetlen értékű.

Jó hír azoknak, akik szeretik a hasonló ismeretterjesztő könyveket, és szeretnék, hogy gyerekeik szórakozva tanuljanak, hogy a szerzők már egy egész sorozatra való könyvet írtak. Jelenleg angolul további négy kötet kapható, így ezek megjelenésében bizton reménykedhetünk. Ezekből megtudhatjuk, az állatok miképp gondozzák kicsinyeiket, hogyan adaptálódtak a környezetükhöz, hogyan segíthetünk a veszélyben lévő állatokon, és olvashatunk majd a különböző fajok előnyös együttéléséről is.

 

H. Nagy Ilka


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634035787
Megjelenés: 2019-01-16
méret: 280 mm x 210 mm x 20 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Amit a mesékből tanultunk az állatokról, annak többnyire az ellenkezője az igaz.