Amikor apánál marad a könyv

Nem tudom, nálatok hogy van, de velünk már előfordult, hogy egy gyerekkönyv rövid időre az én polcomon kötött ki. Az egyik ilyen Piotr Socha Méhek című gyönyörű ismeretterjesztő albuma volt.

Méhek nemcsak azért csodálatos, mert a kiadványt kedves, humoros rajzokkal illusztálta a művész, hanem mert hihetetlen sok mindent megtudhatunk belőle a méhekről (nem utolsósorban persze az emberről is). Olvashatunk a méhek matektudásáról: megtudhatjuk, hogy a méhek képesek megkülönböztetni azokat képeket melyek kettő, illetve három dolgot ábrázolnak. Kiderül, hogy Dél-Ázsiában élnek óriás méhek, melyek azért annyira nem óriásiak, mindössze 2 cm hosszúak, viszont mint a költöző madarak, időről időre elindulnak, és akár 200 kilométert is megtesznek. De szó esik Bonaparte Napóleonról is, aki mikor császárra koronáztatta magát, méheket viselt a ruháján, sőt még a címerébe is bevette a szorgos rovart, hogy hangsúlyozza önmaga és a francia föld ősi uralkodója, I. Childerich király között a kapcsolatot. Ugyanis I. Childerichnek a sírjában 300 mesterien megformált aranyméh vigyázta az uralkodó örök álmát.

A karikatúraszerű, de ugyanakkor nagyon is alapos és minden részletre kitérő sajátos grafikák, és a tudományos, de ismeretterjesztő igénnyel megírt szövegek jól kiegészítik egymást. Az ábrák, rajzok segítenek abban, hogy teljesebb képet kapjunk ezekről a csodálatos állatokról, a mézről, a méhészetról és az emberi történelemről.

Hogy könnyebben el tudjátok képzelni, hogy milyen is ez szép kivitelű, nagyalakú kötet, az első pár oldalt megmutatjuk nektek. Jó szórakozást!

 

Hományi Péter


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634034841
Megjelenés: 2018-02-22
méret: 370 mm x 270 mm x 15 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább
HÍREK
2020-04-01 15:28:45

Indul a Lázár-napló! – Bíró Szabolcs középkorijárvány-híradója

Tovább

Ha mindent tudni akarsz a méhekről, és még szórakoznál is közben...