A kis hableánytól az égig érő paszulyig – Tony Wolf legszebb meséi

A világ mesekincse kimeríthetetlen, ám ez amennyire áldás, annyira átok is. Hiszen mi alapján válasszunk? Meséljük végig a világ népmeséit? Mi legyen a műmesékkel azaz Andersennel és a Grimm mesékkel? Nem túl durvák ezek a mesék? Ráadásul a kisgyerekek sokszor inkább borító és illusztráció alapján választanak, semmint a tartalom szerint. Tony Wolf legújabb mesekönyve, a Legszebb meséim minderre megoldást nyújt, ugyanis az olasz illusztrátor rajzait a kicsik imádják, válogatásba pedig valóban a világ mesekincsének a legjava került bele.

A klasszikusok szövegét az illusztátor hűséges szerzőtársa, Peter Holeinone dolgozta át úgy, hogy azok az óvodásoknak is érthetőek legyenek, ugyanakkor az iskolások se unják. A képeket, amelyek ahogy a Mesél az erdő-sorozat köteteiből már megszokhattuk: barátságosak, ugyanakkor varázslatosak is, Tony Wolf mellett még két illusztrátor: Piero Cattaneo és Severino Baraldi készítette.
A könyvben – az európai meseirodalom legjava – 43 mese szerepel. Olyan mesék mint a Kis hableány, A rút kiskacsa, A császár új ruhája, A tücsök és a hangya, Jancsi és Juliska, Hófehérke és a hét törpe, A három kismalac vagy a Brémai muzsikusok. Ezek közt találunk La Fontaine, Aeszópusz meséket, de vannak Andersen, Grimm történetek, sőt Tolsztoj mesék, valamint Carlo Collodi Pinokkiójának és Swift Gulliverjének is olvasható egy-egy gyerekeknek átdolgozott változata. Akadnak köztük pár oldalas és hosszabb történetek is, ezért érdemes mesélés előtt előre lapozni, és megnézni, hogy van-e idő végigmesélni, nehogy a félbe kelljen hagyni a történetet.
 

Andersen A rendíthetetlen ólomkatona című meséje Az ólomkatona címen olvasható a mesegyűjteményben.

 

Találkoztam már olyan szülővel, aki nem szívesen mesél klasszikus meséket gyerekeinek, mert úgy gondolja, hogy túl sok bennük az erőszak. És valóban, korról korra változik az érzékenységünk, hogy mi az, amit szívesen olvasunk gyerekeknek, és mi az amit nem. Ilyen például a gyűjtemény végén olvasható A hamelni patkányfogó, melyben a patkányfogó mikor nem kapja meg fizetségét, bosszúból a városban élő gyerekeket egy hegy gyomrába vezeti, vagy a Hét kecskegida című mese, melynek a végén a farkas gyomrát felvágják, és kővel pakolják tele, hogy megfulladjon.

Hogy kinek mi a sok, úgy gondolom családról családra változik, de szerintem felesleges ezektől a történetektól óvni a kicsiket. A gyerekek pontosan tudni fogják, mit kezdjenek a félelmetes karakterekkel és kegyetlen jelenetekkel, ráadásul Tony Wolfra nyugodtan rábízhatjuk gyerekeinket, ő nem fogja őket megrémíteni. Képei segítenek abban, hogy a rémek és gonosz erők, a képzelet tartományában maradjanak.

A kötetnek jövőre várható a folytatása, ugyanis Tony Wolf és társai a nyugati mesék mellett számos keleti mesét is feldolgoztak, így a következő kötetbe szereplő tizenöt keleti mese közt megtaláljuk az Aladdint, az Ali baba és a negyven rablót vagy A hét szamurájt. Mellettük orosz, olasz és skandináv mesék, valamint újabb La Fontaine és Grimm-történetek (Piroska és farkas, A szépség és a szörnyetegCsizmás kandúr, Csipkerózsika) is olvashatók lesznek.

 

Hományi Péter


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634035695
Megjelenés: 2018-10-25
méret: 238 mm x 163 mm x 30 mm

TONY WOLF

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

Tony Wolfra nyugodtan rábízhatjuk gyerekeinket.