„Hogy megtudjam, mit akarok” - Esterházy-kalauz, bővített kiadás

Az Esterházy-kalauz bővített kiadásához Marianna D. Birnbaum A próza iskolája címmel összegyűjtötte azokat a levélrészleteket, amelyeket Esterházy kvázi munkanaplóként küldött neki a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása és a Harmonia cælestis írásának idején. Az idézetekkel, fotókkal, kéziratokkal kiegészített kötet bepillantást enged az írói műhelybe, a munka közbeni bizonytalanságokba, a tervezés és a szerkesztés titkaiba. Részlet a kibővített Esterházy-kalauzból.

1990. január 2–25.

Szigorúan elhatároztam a napi 8 óra munkát, rendesen, ahogy a bányában.

Ismeri Maga Tandorit? Nem gondolja, hogy nagyon nagy költő?

…Már megbocsát a fontoskodásért, de lehet, hogy megvan!!! A hang, a struktúra!

Legszívesebben most elmondanám, de nem akarom elpénecolni. Majd holnap vagy holnapután.

Na, itt a holnapután, most nincs nagy diadalitt.

Elmentek a napok a Hraballal = levonat javításával, plusz Elefánt.

…holnap, remélem, dolgozom, ha jól, elmondom az alapötletet. Talán működik. Csak már megint látom, hogy milyen rengeteg munka, megint épphogy (lehet másképp?) meg tudom csinálni.

Kér(d)és: a Getty Múzeum ott maguknál milyen palota újraépítése? És hogy a növények is? Erről valamit. Apróságok. Pl. hogy mi van ott, bármit, tudja.

[A Getty Villáról kérdez, Los Angelesben, a tengerparton, amely egy Herculaneumban talált villa romjainak alapján épült.]

Dolgozom rendesen, de mégsem mondom el. Legyen meglepetés. Bár nyilván nem fogom soká bírni.

Tegnap este telefonozott. Hát, nagyon jólesett elmondani a Duna-híreimet. Sajnos beszélve róla minden szebb. Mert ez a „kibérelhető utazó”, azt hiszem, tényleg jó, amit tudok, megmozgat, s kijön, amit nem tudok. Csak még a legfontosabb nem tisztázódott (bennem): a valódi tétje. (Hogy miről szól…) De hát nyilván ez korai is – most nagyon kell nyüstölni ezt, hogy ne tudjon „elszaladni”. – A struktúrát se tudom, fejezetek? Vagy „érmek” (tudja, azt szeretem)… Most azt akarom, hogy naponta 2-3 oldal legyen + este olvasás („kvázi-kutatás”).

Szóval most annak kell kiderülnie, hogy merre akar menni (folyni) a Duna. Hogy megtudjam, mit akarok. Tegnap itt volt („beugrott”) Mészöly Miklós – hosszú, majd máskor.

…Megint az a veszély, hogy – mivel úgymond gyorsan úgymond rögzíteni akarom, amit gyorsan rögzíteni akarok – hogy a rossz mondatok miatt lezárul a „forma” (minthogy formátlan). Most akkor arra kell ügyelni. Mert – most úgy látom – ebben az első nekifutásban 80-100 oldalnak össze kell jönni. Plusz minden olvasása – ez volna jó február végéig.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435184
Megjelenés: 2017-06-06
méret: 27 mm x 140 mm x 215 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631434705
Megjelenés: 2016-10-12
méret: 140 mm x 215 mm

ESTERHÁZY PÉTER

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

„Szóval most annak kell kiderülnie, hogy merre akar menni (folyni) a Duna.” – Részlet az Esterházy-kalauzból