„amikor ugye úgy éreztem, hogy készen vagyok” – Esterházy-kalauz

Huszonhat év telt el az Esterházy-kalauz megjelenése óta. Marianna D. Birnbaum és Esterházy Péter barátságának és munkakapcsolatának ez volt az első, nyilvánosságnak szánt darabja, amit aztán még két beszélgetőkönyv követett, az Esterházy, Konrád, Spiró Jeruzsálemben és az Esterházy Péter hatvanötödik születésnapjára készült Az évek iszkolása. Részlet az Esterházy-kalauzból.

MDB:  Azon túl, hogy a szövegek egymáshoz beszélnek, Maga kivesz részleteket az egyik szövegéből, és beleépíti egy másikba, és megmutatja, hogy ugyanaz a szövegrészlet mit jelent egy másik kontextusban. Vagyis a Bevezetés egy újabb összefüggésében világítja meg ezeket a visszatérő motívumokat.

EP:      Nézze, én ezt a kezdet kezdetén, tehát ’78-ban gondoltam el, így az egészet, mint valami számítógépes programot. Tudok jó hasonlatokat mondani arra, hogy mi is volt az elképzelésem, ami azért az idők során persze változott, de ezt így gondoltam el, hogy szavak, nagyobb egységek, történetek, amik vándorolnak, modulok! Tehát erről pontos elgondolásom volt. A pontost inkább hasonlatszerűen használom a szöszmötölésre. Haladtam előre ebben a tárgyban, amit haladtomban készítettem. Idézet vége. Ez minden könyvnél így van, hogy nem tudom, hogy hova jutok ki – tehát ennél sem, vagyis pontosabban, hogy mikor van vége.

MDB:  De tudta, hogy milyen formában állítja össze, hogy mi követ mit, hogy mit mi fűz egymáshoz.

EP:      Azt igen, de amikor ugye úgy éreztem, hogy készen vagyok, az akkor egy nagyon bizonytalan szituáció volt. Akkor tudtam, hogy ez (így meg így) konkrétan elkészült, megvan: és akkor ez most mit jelent? Nehezen érthető ez, mert túlságosan személyes a beszéd. De hogy bizonyos szövegek például mellérendeltek. Egy könyvben azonban minden egymás után jön. Ez egy örök probléma egy ilyen skriblernek, hogy lehet trükközni, ahogy akar az ember, vannak erre mindenféle avantgárdnak mondott nemtudommicsodák, végül is olvasni az ember – ahogy mondani szokás – egyik szót olvassa a másik után! Az egésznek van egy időbeli rendszere, ami nem felel meg az előzetes időbeli képnek, amit az ember elgondol magának. Ezzel radikálisan szembe kell nézni. Akkor ez mit jelent? Akkor ezt ide tettem, ezt pedig mögé tettem. Néha próbálkozom egymás mellé tevésekkel, például a két Daisyt is egymás mellé tettem, de azért ezek inkább szimmetriák vagy rajzok és gesztusok.

Kiemelt kapcsolat:
1. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/esterhazy-kalauz-bovitett-kiadas
Kapcsolódó aloldalak:
1. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/hasnyalmirigynaplo
2. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/dramak-23
3. https://www.lira.hu/hu/szerzo/esterhazy-peter-1


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631434132
Megjelenés: 2020-04-29
méret: 220 mm x 149 mm x 19 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435184
Megjelenés: 2017-06-06
méret: 27 mm x 140 mm x 215 mm

ESTERHÁZY PÉTER

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
SZERINTETEK
2019-09-25 14:46:47

10 dolog, amit minden nagypapának és nagymamának tudnia kell

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább

„Egy könyvben azonban minden egymás után jön. Ez egy örök probléma...„” – Részlet az Esterházy-kalauzból