Ursula K. Le Guin egy napja

Még mindig közkeletű az elképzelés, hogy az igazi művész drog- és alkoholmámorban, az eksztázis közelében alkot, a legjobb ötletei pedig a legváratlanabb pillanatokban támadnak. Pedig mi sem áll távolabb az igazságtól. Köztudott, hogy például Esterházy Péter szigorú napirend szerint alkotott, de a napokban tweetelte egy New York-i író, Michael J. Seidlinger egy 1988-as interjú alapján Ursula K. Le Guin napirendjét a következő szavakkal: „Ursula K. Le Guin napirendje, az ideális napirend íróknak”.

De lássuk, miből is áll ez?

 

5.30 – Felébredek és csak fekszem és gondolkozom / 6.15 – Felkelek és reggelizek (sokat) / 7.10 – Elkezdek dolgozni, és csak írok, írok, írok / Délben ebédelek / 13.00 -15.00 – Olvasás, zenehallgatás /15.00 -17.00 – Levelezés, esetleg takarítás / 17.00 - 20.00 – Vacsorakészítés és étkezés / 20.00 után – Hülyeségeket csinálok és nem akarok róla beszélni.

 

Kívülről nézve elég lehangolónak tűnhet, hogy az élete nem sokban különbözik azokétól, akik dolgozni járnak. Pedig egyáltalán nem egyedülálló az efféle napirend a művészek körében. A teljesítményhez nem elég a tehetség, rengeteg munkára és szorgalomra van szükség, hogy létrejöjjön egy mű. A prózaírók esetében pedig ez különösen igaz, hiszen a folyamat elmélyülést, és kitartó munkát igényel, amit nem – vagy csak nagyon nehezen – lehet két abszint közt abszolválni. Még Flaubert is, aki pedig zsenikultusz kellős közepén, a XIX. században alkotott, a következőt tanácsolja az íróknak: „Légy rendszeres és rendezett az életedben, hogy erőszakos és eredeti legyen a munkád!”. Le Guin egy 1976-os interjúban visszafogottabban fogalmazta meg ugyanezt: „Némelyikünk Norman Mailer, de mások közülünk középkorú, portlandi háziasszonyok.”

Bár magát valószínűleg az utóbbiak közé sorolta, az idő bebizonyította, hogy a Szigetvilág történetek és a számtalan sci-fi, köztük A sötétség balkeze melyet 1987-ben a Locus sci-fi és fantasy magazin szavazásán minden idők második legjobb SF regényének ítélték az olvasók – szerzője a 20. század irodalmának megkerülhetetlen alakja. Így, aki írni szeretne, annak érdemes az övéhez hasonló napirendet kialakítania.

 

Forrás: openculture.com

Fotó: jotdown.es


Ursula K. le Guin

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Légy rendszeres és rendezett az életedben, hogy erőszakos és eredeti legyen a munkád” – Ursula Le Guin munkamódszere.