6 tulajdonság, mely nélkülözhetetlen az íróvá váláshoz – Tanácsok J. K. Rowling műhelyéből

A Harry Potter regények szerzője, J. K. Rowling saját weboldalán írt írásról, íróvá válásról. Tanácsai nem technikai jellegűek, azaz nem az ideális karakterszámról és főhősről mesél, hanem sokkal inkább az élethez és az íráshoz való sajátos attitűdöt javasol.

A világ egyik legnépszerűbb és legjobban kereső írója január hatodikai posztjában hangsúlyozza, hogy amikor ő a kilencvenes években írni kezdte a Harry Pottert, a legtöbben úgy gondolták, hogy férfi főszereplők nem divatosak, a bentlakásos iskolák átkozottak és egy ifjúsági regény nem lehet hosszabb, mint 45.000 szó. Mint azóta kiderült, nem volt igazuk, ugyanis Rowling épp egy ilyen történettel vált világszerte ismertté. Épp ezért ahelyett, hogy ilyen jellegű tanácsokat adott volna, összegyűjtötte a hat legfontosabb tulajdonságot, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki íróvá váljon.

 

A Harry Potter és bölcsek köve első kiadása.

 

„OLVASOTTSÁG – Nem lehet senki jó író anélkül, hogy odaadó olvasó lenne. Az olvasás a legjobb módja annak, hogy megismerjük mitől jó egy könyv. Figyeld meg, mi működik, és mi nem, egy könyvben, mi az, amit olvasás közben élveztél és miért! Mikor írni kezdesz, először valószínűleg másolni fogod a kedvenc íróid stílusát, de ne ijedj meg, ez jó módja a tanulásnak. Egy idő után mindenki rátalál a hangjára.

 

FEGYELEM – Az ihlet pillanatai csodálatosak, de az író életének nagy része a régi klisé adaptálása, inspiráció helyett izzadás. Néha még akkor is írnod ​​kell, amikor a múzsád nincs veled!

 

RUGALMASSÁG ÉS ALÁZAT – Ezek kéz a kézben járnak, hiszen az elutasítás és a kritika az írói lét része. A visszajelzés hasznos és szükséges, és néhányat még a legnagyobb írók közül is többször elutasítottak. Az, hogy képes vagy felállni és folytatni a munkát, hihetetlenül fontos. A legkeményebb kritikusod gyakran úgyis a saját fejedben van. Nekem ma már elég egy kis szünetet tartani, hogy elhallgattassam a belül megszólaló kritikus hangot, ám nem volt ez mindig így. Az hogy a Harry Potter és bölcsek köve a megírása és a könyv megjelenése közt hét év telt el, az azért történt így, volt egy időszak, pár hónap, amíg nem nyúltam kézirathoz, mivel meg voltam győződve arról, hogy szemét.

BÁTORSÁG – A kudarctól való félelem a legszomorúbb ok a Földön, hogy ne tegyünk meg valamit, amit szeretnénk. Nekem is össze kellett szednem a bátorságomat ahhoz, hogy végül elküldjem különböző ügynököknek és kiadóknak az első könyvemet, épp akkor, amikor úgy éreztem, hogy egy elhibázott mű. Mégis úgy döntöttem, megpróbálom, hátha sikerül elérnie azt, amire mindig is vágytam. Hisz végső soron inkább azok szeretnénk lenni, akik megtették azt, amit akartak, nem pedig azok, akik folyton arról beszélnek, hogy mit akarnak tenni, nem igaz?


FÜGGETLENSÉG – Ezalatt én azt értem, hogy állj ellen a külvilág nyomásának. Nem kell vallásos módon követned az összes tíz tippet, amelyeket a különféle online oldalakon találsz, sem azokat a könyveket, melyek megmondja, hogyan írhatsz olyan művet, ami népszerű, ami kihagyhatatlan és amivel egy millió dollárt kereshetsz.”

Végül minden pályakezdő írónak ajánlja a Writer Beware nevű webhelyet, ami segít a felhasználóknak dönteni arról, hogy mi lehet hasznos, miért érdemes fizetni, és mit kell kerülni minden áron azok közül a lehetőségek közül, melyek segítik az írókat az írásban, ugyanis számos csaló használja ki, különösen online, azokat, akik írnak, de még nem futottak be. Végső tanácsként pedig arra bíztat mindenkit, hogy tanuljon, tágítsa a belső korlátait, ahogy csak lehetséges, hiszen a tökéletes műalkotások legalább olyan ritkák, mint a tökéletes emberek. Végül sorait egy Robert Benchley idézettel zárja, amely őt is vigasztalta a nehéz pillanatokban: „Tizenöt évig tartott, hogy fölfedezzem, hogy nem tudok írni, de nem tudtam feladni, mert addigra már túl híres voltam.”

 

mindennapkonyv.hu / The Guardian

Fotó: romancemeetslife.com

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

J. K. Rowling tanácsai kezdő íróknak.