Hemingway olvasmánylistája kezdő íróknak

1934 tavaszán egy hobo kopogtatott Ernest Hemingway ajtaján, hogy kikérje tanácsát, hogyan válhat íróvá. A fiatalember 2000 mérföldet utazott, hogy találkozhasson a példaképével, ám a férfi elzavarta, mondván, hogy elfoglalt, és azt kérte, másnap délután keresse fel újra. Így kezdődött barátságuk.

Arnold Samuelson norvég bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot Észak-Dakotában, újságírónak tanult. Tanulmányai befejeztével elhatározta, hogy körülnéz a világban, ezért összepakolta a táskáját, vállára kapta a hegedűjét, majd kiállt az országút szélére és stoppolni kezdett. Útja Californiába vezetett. Nehány írását időközben megvette a Minneapolis Tribune, ám nagyobb sikert nem aratott, ezért  1934-ben visszatért Minnesotába, ahol egy napon kezébe akadt Hemingway One Trip Across című novellája, amit később a szerző a Gazdagok és szegények című regényében is felhasznált.
Samuelsont annyira lenyügözte a szöveg, hogy eldöntötte, elutazik Key Westbe, és meglátogatja az írót. Újra nyakába vette a világot. Amikor megérkezett Hemingway városába, a tengerparton próbált elaludni. Sikertelenül, ugyanis pár óra szunyókálás után rendőrök ébresztették fel, és bevitték éjszakára a helyi börtönbe. Másnap első útja az íróhoz vezetett.
Kezdetben csak írásról, irodalomról beszélgettek, és csak akkor kerültek egymáshoz közelebb, amikor Hemingway állást ajánlott a fiatalembernek. Napi egy dollárért tartotta karban hajóját, a Pilart. Egy évig állt Hemingway alkalmazásában, és élményeiről With Hemingway: A Year in Key West and Cuba című könyvében számol be.

A szerző számtalan tanácsot adott a fiatalembernek. Felhívta a figyelmét arra, hogy mindig ügyeljen arra, sose írjon túl sokat, és tanuljon meg szünetet tartani. „Amikor egy izgalmas részhez érsz, és tudod, mi következik, akkor állj meg.” – mondta. Továbbá azt is javasolta, hogy kerülje a kortársakat, és olyan klasszikusokat olvasson, melyek már kiállták az idő próbáját. Mikor kiderült, hogy a fiatalember nem olvasta a Háború és békét, akkor gyorsan egy felírt egy lapra pár könyvcímet, melyen az alábbi művek szerepeltek:

 

Stephen Crane: The Blue Hotel
Stephen Crane: The Open Boat
Gustave Flaubert: Bovaryné
James Joyce: Dublini emberek
Stendhal: Vörös és fekete
Somerset Maugham: Örök szolgaság
Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Thomas Mann: A Buddenbrook ház
George Moor: Hail and Farewell
Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek
The Oxford Book of English Verse
E. E. Cummings: The Enormous Room
Emily Bronte: Üvöltő szelek
W. H. Hudson: Far Away and Long Ago
Henry James: The American

 

A lista mellé egyből könyveket is adott. Stephen Crane egyik novellagyűjteményét, és saját kötetét, a Búcsú a fegyverektőlt. Ezt csak kölcsön, mivel neki is csak egy példánya volt belőle.
Találkozásukat nemcsak a Samuelson, hanem Hemingway is megírta. A fiút ő Maestrónak nevezte el hegedűje miatt. Írásában felidézi kapcsolatukat, majd leszögezi, hogy nem kíván további tanítványokat fogadni, kivéve ha azok nők, gyönyörűek és hoznak magukkal pezsgőt...

 

Forrás: openculture.com


Thomas Mann

Tovább

Ernest Hemingway

Tovább

F. M. Dosztojevszkij

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

„Amikor egy izgalmas részhez érsz, és tudod, mi következik, akkor állj meg.” – Hemingway tanácsai kezdő íróknak.