„Az írás maga egyfajta gondolkodás” – Krusovszky Dénes tanácsai kezdő íróknak

Krusovszky Dénessel a Liszt Ferenc téren beszélgettünk írásról. A fiatal író, költő arra biztat minden pályakezdőt, hogy olvasson minél többet, fordítson és mielőbb kezdjen el írni!

 

 

Három egyszerű tanács lesz, mert itt talán az alapoknál érdemes kezdeni. Három olyan tanács lesz, amit – úgyis szokták mondani – otthon bárki maga kipróbálhat.
Az első, hogy olvassunk. Erről az íróiskolákban már nem beszélünk, mert ott mindenki azt hiszi, hogy ez alapvető dolog, pedig nem az. Azt lehet látni, egyébként folyóirat szerkesztőkkel beszélgetve is sokszor ez a tapasztalat, hogy olyanok kezdenek írni, akik közben nem olvasnak. De ez így nem működik. Az irodalom az nem így működik. A legjobb iskola ahhoz, hogy íróvá váljon az ember az, hogyha sokat olvas. Rengeteget kell olvasni. Olyat, amit szeretünk, vagy olyat, ami érdekel. Nem kell feltétlenül megerőszakolni magunkat, de olvasni kell, mert olvasás nélkül nem lehet írni.
Gyanús legenda, amikor azokról a szerzőkről beszélünk, akik született zsenik, mert mindig kiderül, hogy a született zseni is sokat dolgozott azon, hogy született zsenivé váljon, és sokat olvasott is ezért. Úgyhogy az olvasást én nem spórolnám ki.
A másik tanácsom, ami ehhez szorosan kapcsolódik, hogy próbáljunk meg fordítani. Ez a költőknél nagyon fontos. Fontos része a líra írásnak, az hogy közben mások szövegein is dolgozzunk, mert abból rengeteget lehet tanulni. Nem véletlen, hogy ha megnézzük a kortárs vagy klasszikus költők életművét, akkor kiderül, hogy mindegyikük sokat foglalkozott fordítással. Én a magyar irodalomból nem nagyon tudnék olyan nagy költőt mondani, aki ne fordított volna valamit. És ez a prózára is igaz.

Meg kell találni azokat a szövegeket, amik már léteznek magyar fordításban, és valamiért érdekelnek, és azután megnézni annak az eredetijét, hogy mi is az, ami érdekelt, vagy hogy jön át ez a magyar szövegen. Meg kell próbálni lefordítani például olyan szerzőket, akikről azt gondoljuk, hogy nagyon egyszerűek, mint Hemingway. Vegyünk egy rövidebb novelláját, próbáljuk meg lefordítani, és akkor rájövünk, hogy ez az egyszerűség is mennyire összetett dolog.
És hát a harmadik dolog lenne a legegyszerűbb, de mégsem annyira egyszerű, amit az is mutat, ha a városban járva lépten-nyomon olyan írókba futunk, akik azt mondják, hogy írni szeretnének, de még nem írnak. Szóval kezdjünk el írni!
Nem jó, ha csak gondolkodunk rajta, vagy olyan írók vagyunk, akik mindig csak tervezgetnek. Kezdjünk el írni, mert csak az íráson keresztül válunk íróvá. És túl sokat gondolkodni rajta még az írás előtt azért nem érdemes, mert az írás közben úgyis át fogjuk gondolni az egészet. Szóval érdemes nekimenni, aztán nekimenni újra meg újra meg újra, mert az írás maga egyfajta gondolkodás, úgyhogy ne halogassa senki a kezdést!

 

Krusovszky Dénes


Krusovszky Dénes

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább

Gyanús legenda, amikor azokról a szerzőkről beszélünk, akik született zsenik.