DRAGOMÁN GYÖRGY

Főzőskönyv - Írások főzésről és evésről


Kiadó: Magvető Kiadó
ISBN: 9789631438642
Megjelenés: 2023-04-13 00:00:00
méret: 215 mm x 140 mm x 30 mm
vásárlás ►
"Örüljetek!" - időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit Dragomán György. Évek óta olvassuk ezeket a személyes beszámolókat, és aztán indulunk a konyhába, hogy mi is kipróbáljuk a recepteket, és vidáman megvendégeljük szeretteinket.

Dragomán szenvedélyes író és szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A Főzőskönyvpraktikus és roppant élvezetes társ a konyhában a reggelitől az ebéden át a vacsorákig, és közben mindenféle hasznos és haszontalan dolgot is megtanulhatunk a lezajló folyamatokról.

A laktobacilusok és a vadélesztőtörzsek szimbiózisa éppúgy tárgya e könyvnek, mint a karamell változatai, a különleges konyhai eszközök leírása, vagy a szakértői, baráti és családi viták a "legjobb" megoldásokról, és persze az éhes tizenévesek is szóba kerülnek a sült krumpli, a rántott hús és a pizza hatékony elkészítésének módszereinél. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az olvasó pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd - tehát egészen biztosan örülni fog.

LÍRA KÖNYVBEMUTATÓ – Dragomán György: Főzőskönyv

Dragomán Györggyel Mautner Zsófia beszélget.





AZ OMLETTRECEPTNEK DZSESSZ-RITMUSBAN KELL SZÓLNIA – INTERJÚ DRAGOMÁN GYÖRGGYEL

„Főzést tervezgetni szinte jobb, mint főzni” – írod új könyved előszavában. Mi a helyzet a receptírással: mennyi ideig tervezed, főzöd fejben a szöveget?

Egészen úgy megy ez, mintha novellát írnék: vannak hirtelen sült receptek, amiket azonnal le tudok írni; mondjuk, volt egyszer egy barackos-kakukkfüves sült zabkása reggeli, amit futás közben találtam ki, aztán hazajöttem, elkészítettem, megírtam, (aztán persze eltettem aludni a receptet, és még párszor kipróbáltam, és csak aztán publikáltam), de inkább az a jellemző, hogy évekig gondolkozom magán az ételen is, aztán még egy csomót a megíráson. Vannak kis kudarcok, elakadások, hosszabb megtorpanások. A bárányflekkent már vagy négyszer nem tudtam megírni, de most az új könyvben végre benne van, és végre olyan, amilyennek lennie kellett.

Ennek a könyvnek az anyagát mennyire tervezted meg? Értek váratlan meglepetések, felfedezések az írás során?

Ahogy a Főzőskönyv, ez is a konyhám teljességét mutatja be, ugyanúgy a mániáim és kísérleteim vannak benne, mint abban, úgyhogy azt is mondhatnám, hogy a két könyv édestestvér, kiegészítik és támogatják egymást. Írok konyhai eszközökről, vannak benne előtelek, főételek, levesek, desszertek és fagylaltok, kenyerek, tészták.

Ebben is vannak a főzéshez kapcsolódó egyéb írások is, regényrészletek, valamint novellák és rövid esszék, ezeknek a többsége nem szerepelt még soha kötetben. Humoros és játékos írások is kerültek bele, és aki elolvassa, hogy is kell igazából krumplit hámozni, az biztos, hogy nem vesz ezután úgy a kezébe burgonyát, hogy ne gondoljon közben obszidiánra és angolnabőrre. 



Érzékelsz változást a receptek stílusában vagy módszertanában?

Az egyik legnagyobb meglepetés az volt, hogy megtaláltam a gépemen az első receptjeimet. Ezeket még az Eötvös Collegiumban, a faliúságra írtam, „a gasztronóm” álnéven húsz évesen – akkor még titkos író voltam, és az első regény írásának a küzdelmei valahogy teljesen kitörölték az agyamból írói életemnek ezt a szakaszát. Izgalmas élmény volt látni, hogy már akkor is a Főzőskönyv stílusában írtam recepteket, olyan odaadással, mintha novellát írnék, úgyhogy mutatóba egy ilyen írás is belekerült az új könyvem bevezetőjébe. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom tehát, hogy a stílusom konzisztens, de közben legalább változatos is, mert nincs egyetlen jól bevált formulám: minden étel megkívánja a maga ritmusát és formáját, az omlett receptnek például dzsessz-ritmusban kell szólnia, a gyógyító gyors leveskének pedig a féltő aggodalom hangján.

„Evésre emlékezni szinte jobb mint enni” – megint tőled idézek. A nagy evésnél az ételeken kívül számít a társaság és a helyszín is? Melyik volt az utolsó nagy evésed?

Számít persze, és utána nagyon jó rá emlékezni, már rövid távon is. Most jöttünk haza Rómából, ahol teljesen véletlenül belebotlottam egy zseniális vendéglőbe a Coppedè negyedben (ide turisták csak elvétve tévednek, ők is ritkán jutnak tovább a Békák Kútjának fantasztikus, tortaszerű villákkal körülevett terénél), és minden annyira jó volt, hogy kétszer visszamentünk és végigettük a teljes étlapot, közben olaszul tárgyaltam a pincérekkel arról, hogy mit, hogyan és milyen sorrendben érdemes, miközben zsongva zajlott körülöttünk a mediterrán élet. A pigolinak nevezett csodás pizza-szendvicsek élményét még sokszor fel fogom idézni, amíg tökéletesre ki nem gyakorlom, és a paradicsomos rakott padlizsánjuk, a parmigianájuk is olyan volt, hogy örülök, hogy mégse tettem bele a mostani kötetbe a saját receptemet, mert úgy tűnik, még ennél is jobban meg kell majd adnom a módját.

Szegő János





vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631432312
Megjelenés: 2023-01-23
méret: 220 mm x 146 mm x 19 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631441703
Megjelenés: 2022-12-01
méret: 215 mm x 140 mm x 45 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631439632
Megjelenés: 2019-11-20
méret: 230 mm x 230 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631429978
Megjelenés: 2019-08-13
méret: 220 mm x 148 mm x 30 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631437782
Megjelenés: 2018-10-16
méret: 220 mm x 145 mm x 20 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631432978
Megjelenés: 2015-10-26
méret: 220 mm x 147 mm x 19 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631432404
Megjelenés: 2015-02-12
méret: 140 mm x 215 mm




Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-30 08:20:39

15. nap otthon – Medgyes Péter - Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik

Tovább