„Tudjuk, hogy nőcsábász volt” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

Nyáry Krisztiánnal Írjál és szeressél című kötete kapcsán beszélgettünk szerelmeslevelekről, szerelemről, Krúdy Gyuláról, korának rocksztárjáról és a női egyenjogúságról.

 

 

#szerelmeslevelek
Az volt inkább a célom, hogy a szerelmeslevél műfajának a sokarcúságát megmutassam, hogy ez nem csak egy beleszeretés, és egy akkor írott levél, hanem ahogy vannak különböző stációi magának a szerelemnek vagy egy párkapcsolatnak, úgy a leveleknek is van. És ezt akartam megmutatni, nyilván az ismerkedéstől a szakításig vagy egy kapcsolatnak az ellaposodásáig sok mindent be lehet mutatni ezeken a leveleken keresztül.

 

#ígyszerettekők?
Bizonyos értelemben néha utal az Így szerettek ők történeteire, néha pedig nem. Valamilyen módon kiegészítik egymást a történetek, hogyha ugyanazokról a szereplőkről van szó. De nagyon sok olyan levél van, akiknek a szerzőjéről még nem írtam soha. Úgyhogy kicsit párhuzamosan fut a két dolog, de valahogy máshogy is nyúlok hozzá, azt hiszem.

#szerelem
Sokféleképpen meg lehet ezt fogni, engem ebből a szerelem érdekelt, mert az érzelmi foka az olyan, hogy amikor ebből levelek születnek, akkor az is nagyon különleges, mert nyilván egy olyan érzelmi állapotban írja, ami más, mint hogyha az ember a pénzügyeiről ír. Tehát az nem feltétlenül annyira izgalmas, bár ott is vannak nagyon jó levelek. Mondjuk, ha elolvassuk ezeket külön, egyszer összegyűjtötte valaki azokat a leveleket, amit Hatvany Lajosnak írtak a nyugatos szerzők, és ki, hogyan kért pénzt, abban benne van egy kicsit az adott szerzőnek az arcéle is.
De a szerelem az biztos pont, mert az mindenkinek az életében megjelenik, és nagyon fontos néha sorsdöntő fordulatok zajlanak a szerelem vagy a párkapcsolatok mentén.

 

#KrúdyGyula
Krúdy Gyulának sok levelét ismertem, olyat is, ami ő írt, meg olyat is, ami hozzá szól, de hogy ezek időben mennyire közel vannak egymáshoz, tehát hogy miközben tudjuk, hogy nőcsábász volt, és hogy közben a lábai előtt hevertek korának asszonyai, de hogy ez mennyire úgy történt, mint egy rocksztár életében, tehát egyszerre, minden nap elképesztő mennyiségű levelet kapott. Tehát bizonyos értelemben mondhatjuk, hogy csábításnak volt kitéve, elég intenzív csábításnak, és tényleg rajongtak érte a nők, és hát az a klasszikus képlet, amit mindenki ismer hogy mindenkinek azt mondta, hogy „hazudtam az összes nőnek, de neked egyedül nem”, és ezt milyen jó elhinni, és tényleg el is hitték, úgy tűnik. Miközben egy szavát sem lehetett elhinni.

#szabadság #nők #JászaiMari
Nagyon másféle szabadságfokot engedhetett meg magának egy nő egy párkapcsolatban. Akár úgy, hogy írhatott-e egy kezdeményező levelet, ezt nagyon kevesen tehették meg. Vagy hogy hogyan illet reagálni, hanyadik levélváltás az, amikor valami biztatót mondhat egy nő anélkül, hogy azt gondolnák, hogy az erkölcseivel valami probléma van. És az is látszik, hogy mik azok a korok, amikor ebből megpróbálnak kitörni, kilépni, kik azok a nők, akik átlépik ezeket a határokat: Szendrey Júliától kezdve a huszadik századtól már nagyon sokan.
De látszik, hogy ez a kétféle szerep, és kétféle szerelemfelfogás, kétféle kapcsolatfelfogás, azért az nagyon nincsen egyensúlyban, és nem véletlen, hogy az írók vagy művészek olyan nőket kerestek vagy választottak, akik velük hasonló szabadságfokon kezdeményezhettek például egy kapcsolatot.
Ezek egy nagyon leszűkített társadalmi csoportok, mert ez a nők körében mondjuk a XIX. században főleg vagy arisztokrata vagy nagypolgári vagy művész. És a női művész az zömmel a színésznőt jelentette. Nagyon sok író-színésznő kapcsolat van, mert itt a nő megtehette azt, hogy mondjuk kezdeményez vagy visszautasít vagy játszik. Ugyanúgy, ahogy egy férfi.
Nagyon kevés kivétel van, amikor egy nő ugyanúgy fogalmazhat meg egy szerelmes levelet, mint egy férfi. Mondjuk Jászai Mari. A saját korának egy meghatározó színésznője volt. Az első egyike a mai értelemben vett sztároknak. Ő megtehette, hogy úgy udvarol, vagy úgy fogalmaz, mint egy férfi, és nem is nagyon tudtak mit kezdeni ezzel a szereppel.

 

#Acsábításszimfóniája
Sok külföldi példa van, amikor egy-egy szerelmi történetet megírnak. Festők, zeneszerzők, írók esetében. Sok francia szórakoztató ismeretterjesztő típusú könyv van, ami egy-egy párkapcsolatról szól. Olyat, ami mondjuk az Így szerettek őkhöz hasonlítana vagy akár ehhez a könyvemhez. Olyat nem tudok, egy hasonló jelent meg most a Rózsavölgyinél, ami zeneszerzők szerelmi életéről szól: A csábítás szimfóniája. Az talán annyiban más, hogy az inkább szépirodalom. Tehát elmeséli egy-egy hosszú novellában vagy elbeszélésben a zeneszerzőknek a párkapcsolatait. Akit érdekel az én könyvem,  annak tudom ajánlani.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365368
Megjelenés: 2018-10-30
méret: 275 mm x 187 mm x 17 mm

Nyáry Krisztián

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

„Az írók vagy művészek az olyan nőket kerestek vagy választottak, akik velük hasonló szabadságfokon kezdeményezhettek” – Nyáry Krisztiánnal beszélgettünk.