Mi rejtőzik a sárkányok, kardok és varázslatok mögött – Riportfilm a fantasyről

Az M5 Új idők új dalai című műsorában Sohár Anikó, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense Kleinheincz Csillával és Moskát Anitával, a Gabo Kiadó sci-fi, fantasy sorozatának szerkesztőivel beszélgetett a fantasy irodalomról, fantasy írásról.

 

A riportfilmben szó esik a műfaj megteremtőiről, például Tolkienről, és arról is, hogy mitől lesz fantasy a fantasy. De a mgkérdezettek beszélnek a fantasyről és zsánerirodalomról is. Ennek kapcsán a meginterjúvolt irodalmárok felvetik, hogy évszázadokon keresztül jobbára fantasztikus irodalomat olvastunk, elég csak az antik irodalom legnagyobb műveire az Iliászra vagy a Ovidius Átváltozásokára gondolni, vagy ha közelebbre nézünk Morus Tamás Utópiájára vagy Swift Gulliverére, látszik, hogy zsánerirodalomként csak a XIX. századi realista regény óta kezeljük a fantasyt, pedig a műfaj többet tud ennél. Gabriel García Márquez és a mágikus realisták könyveit, senki sem sorolná a ponyvairodalom közé. Ezért érdemes felülvizsgálni, azt amit a fantasyről gondolunk.
A beszélgetés végén szó esik arról, hogy a fantasy írók honnan merítenek inspirációt, miként írnak. Moskát Anita és Kleinheincz Csilla válaszai azok számára lehetnek különösen érdekesek, akik olvassák könyveiket, vagy maguk is szeretnétnének fantasy történeteket írni.

 

Borítókép: pexels.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631437218
Megjelenés: 2019-08-28
méret: 200 mm x 122 mm x 30 mm

Kleinheincz Csilla

Tovább

Moskát Anita

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Moskát Anita, Kleinheincz Csilla és Sohár Anikó a fantasyről.