„Jól lehet látni azokat a családrendszeri dinamikákat, amikkel küszködünk” – Interjú Czirják Eszterrel

Czirják Eszterrel, A Játékmester írójával beszélgettünk pszichológiáról, romantikáról, az írást és a kreativitást gátoló tényezőkről a Budapesti Fókusz Könyváruház galériáján.

 

#pszichológia
Tizennyolc éves koromban kezdtem el pszichológia könyveket olvasni, nagyon sokat és kezdtem ebben a témában kutakodni meg tanulni nagyon sok mindent, és iszonyú sok mindent megtanultam így az emberi pszichéről. És nyilván, amikor az ember könyvet ír, vagy történeteket mesél, akkor azt szerintem élőbbé teszi, ha van tapasztalata ebben a témában, mondjuk azt meg lehet szerezni való életben is, meg gondolkodva, meg egyébként, de az hiszem, hogy például a családállításos történetek A Játékmesterben nagyon sokszor benne vannak. Ha nem is így történtek pontosan az ügyfelekkel, de azért belefűztem őket. Ott jól lehet látni azokat a családrendszeri dinamikákat, amikkel küszködünk egyébként nagyon sokan az életünkben.

#egymarékhangya
Én amikor írok, akkor sem tudom egyébként, hogy hova mennek a történetek. Jön egy cím, elkezdődik egy mondat, és akkor elindul a történet, és az első könyvemnél, ugye A Játékmesternél volt egy pont, amikor azt néztem, hogy fú, hát itt van tizenakárhány szereplő most már, mindenkinek az élete szanaszéjjel fut, olyan volt mint egy marék hangya, hogyha az ember így elengedi, és mennek, és fogalmam sem volt, hogy hogy szedem össze. És aztán valahogy sikerült, volt hitem valahogy, és rábíztam magam a dologra, és ahogy jött a történet, úgy akkor egyszercsak minden kisimult, és ugye vége lett.

 

#blokkok
Nagyon sok olyan embert ismerek, akik elkezdenek könyvet írni, és amikor azt érzik, hogy már félig benne vannak a történetben, és már túl sok mindent megmutattak, akkor leblokkol az egész dolog, és vége lesz, és nem fejezik be soha a könyvet. Szóval azért mondom,  hogy a kreativitás előtt, nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon sokféle blokk van, és ezen csak át kell dolgoznia magát az embernek. Hol könnyű, hol nehéz, de szerintem mindenki meg tudja csinálni.

Nem a történetmesélés volt az, ami nehéz, hanem az, hogy ezt megmutassam. A Játékmestert 2015-ben írtam meg, és 2017 végén került a boltokba. Szóval kellett idő, amíg ezt feldolgoztam...

#párkapcsolat
Igazából három olyan dolog van, ami az embert elhozza családállításra, és eléggé motiváló ahhoz, hogy az hajlandó legyen ránézni a saját cuccára, meg a saját hülyeségeire. Az egyik a párkapcsolat. Úgyhogy ez egy elég fontos, azt gondolom, hogy elég fontos tényező az emberek életében. A másik a gyerek szokott lenni, amikor vagy sikerül vagy nem sikerül. Ha sikerült, akkor beteg vagy ilyen-olyan baj van, akkor az megint elég fontos, hogy az ember hajlandó legyen a saját cuccát megnézni. A harmadik az meg az egészség. Amikor már necc van. Tehát nem a kicsit begyulladt a körmöm, hanem amikor tényleg probléma, komoly probléma van. Na akkor. Úgyhogy azért mondom, hogy szerintem a párkapcsolat az egyik olyan dolog, ami egy iszonyatosan fontos téma az emberek életében.

 

#kreativitás
Ami igazán lelkesít egyébként, az az emberi kreativitás, annak minden formája. Tök mindegy, hogy az most tánc vagy zene vagy festészet vagy textilművészet. A textilművészet különösen közel áll a szívemhez. De minden, ami kreatív, az engem lelkesít, és tökre ezen vagyok mindig az ügyfeleknél is, hogy saját magukat tudják megélni végre, meg hogy a kreativitásukat el tudják engedni, és be a gyeplőt a lovak közé, és tök mindegy, hogy mi jön ki, de az lényeg, hogy tényleg az legyen, ami bennünk van, meg ami belőlük a legőszintébben kijön, és ezért így azt gondolom, hogy a fantasztikus regények meg a fantasy-k, meg az ilyesmik, ott nagyon-nagyon sok, nyilván van nagyon sok sablon is , de van nagyon sok eredeti ötlet is.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786150015217
Megjelenés: 2018-10-03
méret: 135 mm x 205 mm
tovább ►
ISBN: 9789631291810
Megjelenés: 2017-11-29

Czirják Eszter

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább
HÍREK
2020-04-01 15:28:45

Indul a Lázár-napló! – Bíró Szabolcs középkorijárvány-híradója

Tovább

„...kreativitás előtt nagyon sokféle blokk van, és ezen csak át kell dolgoznia magát az embernek” – Interjú Czirják Eszterrel.