„...aki embert öl, az utána hazamegy és ad egy puszit az édesanyjának” – Interjú Hampuk Zsolttal

Hatalomjátszma című új regénye kapcsán beszélgettünk Hampuk Zsolttal írásról, kutatómunkáról, bűnözőkről és irodalomról.#HampukZsolt #inspiráció
Vendéglátásban dolgozom, mindig is a luxusgasztronómia körül tudtam tevékenykedni. Így az ottani séf és vendég kapcsolata az nagyon-nagyon más, mint a megszokott. Sokkal mélyebb, sokkal intimebb beszélgetések zajlanak. És a vendégkör is sokkal változatosabb. A bűnözőtől a gazdasági zseniig mindenki: politikusok vagy művészek éppúgy megfordulnak ott, mint – hát nem túl szép szóval, mert nem szeretem ezt a kifejezést – átlag emberek. És mindegyikük történetét megismeri az ember egy idő után. Van akiét mélyebben, van akiért felszínesebben, de betekintést nyerek, vagy nyertem olyan történetekbe, olyan élethelyzetekbe, amelyekbe máshogy nem lehetett volna.


#kezdetek
Amikor elkezdtem írni a könyvet, akkor inkább csak ilyen hangulatlevezetés volt, vagy napi érzelmeknek, benyomásoknak a papírra vetülése, de ahogy kezdett összeállni a történet, egyre jobban szerettem volna írni, egyre élvezhetőbben, egyre hitelesebben, hogy tényleg bele tudd képzelni magad abba a környezetbe, amit megpróbálok megteremteni a könyvben.

 

#kutatómunka #bűnözőkkel beszélni
Ehhez pedig kutatómunka kellett. És ahogy ezt elkezded, magával ránt. Mert először nem csinálsz mást, csak felmész az internetre, vagy előveszel néhány otthoni könyvet, de mindenképpen a nappalidban elérhető forrásokból táplálkozol. Aztán, amikor ez elkezd felépülni, egy idő után nem lesz elég. Még többre vágysz.
Így volt szerencsém olyan bűnözőkkel beszélni, aki évtizedekig, vagy hát talán nem évtizedekig, de mondjuk egy bő évtizedig ült börtönben, és a szabadulása követő néhány nappal én már interjút csináltam vele.
Vagy egy másik maffiózóhoz is eljutottam, aki meg kivitt egy erdőbe, mert azt hitte, hogy spicli vagyok, és amikor megtudta, hogy könyvet írok, akkor teljesen megváltozott,  és így kinyílt, hogy Úristen, hát hogyha ő belekerül ugye, vagy az általa megformált karakter belekerül a könyvbe, akkor ő ezzel az örökkévalóság része lesz.

 

#megmutatni
Megszerettem volna azt mutatni, hogy aki embert öl, az utána hazamegy és ad egy puszit az édesanyjának, és visz neki ajándékot. A Pápay-klánt megemlítem a könyvben. Ők Szlovákiában a Csallóközben tevékenykedtek. Az ő édesanyja
a mai napig úgy emlékszik Pápayra, hogy ő milyen rendes gyerek volt, mindig hozott neki ajándékot. És hogy mindig odafigyelt arra, hogy szépen rendezett legyen a kert, és... Tehát az anyuka szempontjából ő egy rossz útra tévedt kedves gyermek. Mások szempontjából emberek fejét vágta le. És ezt valahogy nem tudják az emberek egy emberré összegyúrni. Mint hogyha azt hinnék, hogy ez csak egymástól kizárólag külön létezhet, holott ugyanarról a személyről beszélünk.

 

#folytatás #Kalózjátszma
Túltoltam egy kicsit a kutatómunkát. Úgyhogy a Kalózjátszmához már megvan az összes anyag, amire fel tudom építeni a történetet. Így néhány szereplő az első kötetből átkerül, tehát folytatódik az útjuk, és hát nyilván bejönnek új karakterek is.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9783990643426
Megjelenés: 2018-07-25
méret: 215 mm x 135 mm x 21 mm

Hampuk Zsolt

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

„...kivitt egy erdőbe, mert azt hitte spicli vagyok” – Videóinterjú Hampuk Zsolttal.