Bill Gates nyári olvasmányai – 2019

2012 nyara óta Bill Gates minden évben kétszer ajánl követőinek olvasmányokat. Múlt hét hétfőn került föl a Microsoft alapítójának blogjára a 2019 nyári könyvajánlója, melyhez egy gyönyörű animált videó is készült. A probléma csak az az általa ajánlott könyvekkel, hogy azok közül magyarul még egyik sem olvasható, de talán ez a lista inspirációul szolgálhat a hazai kiadóknak, hogy mit jelentessenek meg.

A válságkezelés
Gates régóta rajongója Jared Diamond munkásságának, így nem meglepő, hogy új könyvét ezúttal is ajánlja. Az Upheavelben Diamond azt vizsgálja, miként reagálnak az emberek a különböző válságokra az életükben. Egész pontosan Diamond hat ország válaszát veszi sorra különböző nagy kihívásokra, és hogy miként tanultak meg alkalmazkodni a megváltozott helyzetekhez. „Ez egy kicsit depresszívnek hangzik,” – írja Gates. „De a végén még optimistább voltam, hogy képesek vagyunk megoldani a problémáinkat, mint mikor elkezdtem.”

Minden, amit a vérről tudni érdemes

Gates kedveli az olyan könyveket, melyek elmélyülnek egy adott témában, épp ezért ajánlja Rose George a vér összetételéről és a menstruáció körüli diskurzusról szóló könyvét. A szerző a kötetben nyíltan ír saját premenstruációs diszfóriás rendellenességéről, és nyíltan beszél arról is, hogy milyen ezzel az állapottal együtt élni.
Gates szerint sokkal többet kellene beszélni ennek a kérdéskörnek a mibenlétéről, és mindenkinek tudnia kellene erről a nőket érintő állapotról. „Végtére is, nincs semmi más, amiben jobban osztoznának az emberek, mint a vér.”

 


A bejegyzéshez készült animáció.


Egy orosz regény
Gates minden nyárra ajánl egy regényt. Választása most egy 20. század elején, Oroszországban játszódó kötetre esett, mely egy Moszkvában házi őrizetre ítélt gróf történetét meséli el. Úgy véli, hogy A Gentleman in Moscow biztosan elnyeri mindenki tetszését, aki kicsit többet szeretne megtudni az orosz történelemről, sőt még azok is élvezni fogják, akik nem szeretnek annyira Oroszországról olvasni, mint ő maga, aki Dosztojevszkij minden könyvét olvasta.

 

Elnökök háborúban
Michael Beschloss könyve arról szól, hogy az amerikai elnökök miképpen küzdöttek meg kilenc válsággal az 1812-es brit-amerikai háborútól Vietnámig. Beschloss rávilágít, hogy miként szolgálták hazájukat a nehéz időkben, és kritikus összefüggést fedez fel a döntéseik és vezetői hatalmuk között. Gates maga is számos következtetést vont le Beschloss tavaly megjelent Presidents of War könyvéből, amelyeket a mai helyzetre is alkalmazni lehet. „Nehéz úgy olvasni a mai kor konfliktusairól anélkül, hogy arra gondolnánk, miként kapcsolódnak a múlt eseményeihez, és hogy milyen hatásuk lesz a jövőre.” – írja.

Merre a tart a kapitalizmus?
Az oxfordi közgazdász, Paul Collier könyvében arra keresi a választ, hogy merre tart a kapitalizmus? Feltárja, miként profitál egy szűk réteg a kapitalizmusból, míg másoknak nem sokat ad. Gates ugyan megjegyzi, hogy nem mindenben ért egyet Collier-val, de a The Future of Capitalism mégis hatással volt rá. „Különösen a könyv központi gondolata ragadott meg, miszerint meg kell erősítenünk a kölcsönös kötelezettségeinket egymással szemben” – vallja bejegyzésében Gates.

gatesnotes.com / hvg.hu / igenyesferfi.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább
HÍREK
2020-04-01 15:28:45

Indul a Lázár-napló! – Bíró Szabolcs középkorijárvány-híradója

Tovább

Válságkezelés, kapitalizmus, amerikai elnökök, vér és egy orosz regény – Bill Gates könyvajánlója.