„Volt már olyan vendég, aki a strandkönyvtári nyitva tartáshoz igazította a nyaralását.” – interjú Pappné Beke Judittal

Mi az, hogy strandkönyvtár, hogy működik, milyen olvasnivalót találhatunk benne? Pappné Beke Judittal, a keszthelyi könyvtár vezetőjével a július 23. – augusztus 19. között a Városi strandon (Keszthely) üzemelő, immár 10 éves strandkönyvtárról beszélgettünk.

Hogyan képzeljük el egy strandkönyvtárat? Miben miben hasonlít és miben különbözik egy hagyományos könyvtártól?

A keszthelyi városi strandon 10 évvel ezelőtt nyitott strandkönyvtár egészen más, mint a hagyományos, zárt térben levő intézmény. Attól izgalmas, hogy napozás közben, fürdés előtt, után is lehet olvasgatni napilapot, hetilapot vagy könyvet. Sőt, a strand közepén felállított napernyő alatt van lehetőség arra, hogy a bárki leüljön, és az olvasók szóba elegyedjenek egymással vagy a könyvtárosokkal. Természetesen a városi könyvtárhoz hasonlóan itt is lehet könyvet, újságot kölcsönözni. Akár csak arra a pár órára amit a vendégek a strandon töltenek, de akár négy hétre is, amíg a strandkönyvtár nyitva van, ekkor a könyvet haza lehet vinni.

A látogatói és kölcsönzési statisztikánk évről évre növekszik. Átlagosan nyaranta 200 fő új beiratkozott olvasót regisztrálunk. Tavaly 2800 fő látogatónk volt a négy hét alatt. És volt már olyan vendég, aki a strandkönyvtári nyitva tartáshoz igazította a nyaralását.

Milyen kínálattal várják az olvasókat?

Hozzávetőlegesen 500 kötet könyvet viszünk, s igény szerint pótoljuk azokat. Amennyiben egyéni kérés van, másnap nyitásra lehozzuk a kívánt könyvet. De az eddigi tapasztalatok alapján a legkeresettebbek a gyermekkönyvek: mese és ifjúsági irodalom, a bestsellerek, az igényes szépirodalom, a kortárs irodalom, az útikönyvek, a történelmi regények és az életrajzok.

 

Hogyan foglalná össze az elmúlt 10 év tapasztalatait?

Már első évben érdekesnek találták a strandoló vendégek a szolgáltatásunkat, kíváncsian jöttek hozzánk. A könyvtárosok és fiatal segítőink pedig nyitottan várták őket, és bátorították a kicsi és felnőtt vendégeket, hogy nézzenek körül, s ha megtetszett valami, nyugodtan kölcsönözzenek. Nagyon hamar közkedveltté vált a könyvtári szolgáltatás.
Minden évben bővítettük a folyóiratok, heti és napilapok számát, mert arra volt nagyobb kereslet. Ma már 65 féle újságot viszünk le a strandra. A kölcsönözhető könyvek a fűben, polcokra felsorakoztatva, míg az újságok egy asztalon várják az olvasókat, akik egy fa árnyékában és napernyő alatt, kellemes környezetben válogathatnak, olvasgathatnak.

 

Mi volt a tavalyi év 10 legnépszerűbb könyve, amit a legtöbbet kölcsönöztek a parton? Illetve mit gondol, idén mely művek lesznek népszerűek?

Ez nagyon változó. A mese és gyermekkönyvek mindig népszerűek. Bosnyák Viktória, Nyulász Péter, Marék Veronika, Bartos Erika, Finy Petra, Csukás István, Berg Judit könyveit gyakran kölcsönözték az olvasók a gyerekeknek. Felnőtt irodalom legnépszerűbb szerzői pedig Fábián Janka, Jodie Picoult, Jo Nesbo, John Grisham, Bíró Szabolcs és Elisabeth Adler voltak, s gondolom idén is ők lesznek népszerűek. Nyilván ebben közrejátszik, hogy az olvasók gyakran a sikerlistán szereplő könyveket kérik.

 

Az egyik felfiatalabb olvasó a keszthelyi strandkönyvtárban.

 

Milyen feltételek mellett lehet használni a könyveket?

A könyvtárba be lehet iratkozni egy évre, ugyanazokkal a feltételekkel, mintha az anyakönyvtárban tenné meg ezt az olvasó, de választhatja azt a megoldást is, hogy letéti díj ellenében kölcsönöz, s amikor elolvasta, visszahozza azt.

 

Az állomány védelmét hogy oldják meg? Visszahozzák az olvasók a könyveket? Naptej, homok, eső és a tó vize nem kerül a könyvekbe?

Nagyon kulturált olvasóink vannak, szinte kivétel nélkül visszakapjuk a dokumentumokat, akár újságról, akár könyvről legyen szó. Ezért állományvédelemre nem szorulunk, nem vesztettünk el még egyetlen dokumentumot sem. Olyan előfordult már, hogy véletlenül, vagy azért mert még nem olvasta el a könyvet a vendég, ezért hazavitte, de azt is szeptemberben postai úton visszakaptuk.

Ha pedig naptej éri is a kiadványokat, még soha nem volt olyan, hogy emiatt selejtezni kellett volna. A víz pedig megszárad!

 

Készülnek-e idén valamilyen különleges programmal?

10 éves évfordulónkra a gyermekeknek szeretnénk kedveskedni: játékokkal, rejtvénnyel, rajzolási lehetőséggel, meseolvasással várjuk őket. Jövőre várhatóan egy nagy városi projekt, strandi felújítása eredményeként a strandkönyvtári szolgáltatásunk is megújul.


A Balaton környéki strandkönyvtárokról további információt ebben a cikkünkben találsz.


Bíró Szabolcs

Tovább

Jodi Picoult

Tovább

Finy Petra

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább
HÍREK
2020-04-01 15:28:45

Indul a Lázár-napló! – Bíró Szabolcs középkorijárvány-híradója

Tovább

Balaton, nyaralás, strandkönyvtár! – Pappné Beke Judittal a keszthelyi strandkönyvtárról beszélgettünk.