„Remélhetőleg ez a mostani könyv inspirálni fogja a készítőket” – Villáminterjú Vajda Pierre-rel
Ez nem csak egy szakácskönyv, ez egy gasztrokaland! Az olvasók belepillanthatnak a Barátok közt szereplőinek igazi életébe és étkezési szokásaiba. 20 ínycsiklandó egyéni recept, amely az ismert díszletek között készül el. Olyan receptek kerültek a 160 oldalas képeskönyvbe, amelyek a népszerű színészek számára valamiért különlegesek. És minden recepthez tartozik egy személyes történet exkluzív, sosem látott fényképpel. A kérlelhetetlen gasztrokritikus, Vajda Pierre ezúttal nem értékeli a fogásokat, hanem hozzásegíti a Barátok közt sztárjait ahhoz, hogy az elérhető legtökéletesebb ízvilágot találják meg kedvenc fogásaik számára.A könyv bevezetőjében megemlíti a népszerű televíziós sorozat kapcsán, hogy a „gasztronómia nem foglal el központi helyet a történetfolyamatban, bár a sorozathősök lakásaiban ott vannak a konyhák, és a mindennapi élet történéseiben szerepe van az étkezéseknek is…” Azóta sikerült-e megfejtenie a kérdést, esetleg beszélt-e erről a színészekkel, vagy magukkal a produkció készítőivel?
Alapjaiban nem fognak változni a hangsúlyok, de remélhetőleg ez a mostani könyv inspirálni fogja a készítőket :)
A turnésorozat, mely a kiadvány népszerűsítésére és a szereplőkkel való személyes találkozóra szolgál, nemrég vette kezdetét, és egészen decemberig tart. Azóta érkezett-e valamilyen meglepően kellemes (vagy épp kellemetlen) olvasói / nézői visszajelzés ezen eseményeken, volt-e valamilyen különleges tapasztalata? Létrejött-e a szintén a bevezetőben Ön által említett közösségteremtő tevékenység élménye?
Negatív visszajelzést nem kaptunk, sőt… jó érzés volt tapasztalni, hogy mennyi rajongója van a sorozatnak minden korosztályból, és mennyire hálásak azért, hogy elkészítettük ezt a szakácskönyvet, főleg, hogy egyszerű, de igen közismert ételek receptjeit adtuk közre. Jó ötletnek bizonyult, hogy minden egyes receptet más-más színész készített el. Így hitelesebb.
Mennyire volt szempont, hogy a hagyományosabb magyar konyha ízvilága érvényesüljön a kiadványban (a borítón látható kolbászos-tojásos lecsó ezt érvényesíti), vagy teljesen esetlegesen jöttek az ötletek?
Természetes kiindulásnak tekintettük, hogy többnyire közismert, közkedvelt magyar, magyaros recepteket főzzünk közösen. Azonkívül igyekeztünk a sorozat karaktereinek megfelelő ételeket összegyűjteni.
A reformkonyhához milyen volt a szerzők és milyen az Ön viszonya? Ön szerint hogyan lehet körülírni ezt a fogalmat definíciószerűen?
Reformkonyhát nem ismerek, egészséges konyhát viszont annál inkább, minőségi nyersanyagok, korszerű technológia, precizitás: ez a döntő.
A fűszerekről is szól röviden a könyv elején, azokról rövid történelmi-kulturális kalauzzal találkozhat az olvasó. Miért volt fontos ezt a szerintem egyébként szimpatikus kiegészítést hozzáfűzni a bevezetőhöz?
Mondhatnám, hogy e nélkül nincs minőségi konyha, mondom, is, vallom is, de mivel van egy partnerünk, aki nagymértékben hozzájárult ennek a könyvnek a megvalósulásához, ezért logikusnak tűnt, hogy részletesebben, történeti áttekintésben foglalkozzunk a fűszerek szerepével. Így teljes a kép.
Minden bizonnyal szakmai tapasztalatai és felkészültsége alapján számos esetben fontos információkkal látta el a színészeket, ha ők esetleg elakadtak ételkészítés közben, de engem az is érdekelne, hogy visszafelé is működött-e a kommunikáció, Ön eltanult-e egy-két trükköt a felkért színészektől, ami integrálható saját konyhai praktikáiba is?
Az igazság az, hogy nemcsak én segítettem az ételek elkészítésénél, hanem profi szakácsok is rendelkezésre álltak, így aztán mindenki mindenkitől kölcsönösen tanulhatott :)
Megjelenés: 2019-09-13
méret: 245 mm x 185 mm x 20 mm