„Mindenki alaposan megkapja a magáét Hofitól” – Interjú Király Leventével

Könyv Hofiról? Lehetetlen, akarom mondani letehetetlen. Nemcsak mi gondoltuk ezt így a szerkesztőségben, hanem jó pár honfitársunk, akik a megjelenést követően megrohamozták a könyvesboltokat egy saját példányért. Így pár hét alatt elfogyott a könyv. A sikerről, a Hofi-jelenségről és Hofi örökségéről beszélgettünk Király Leventével, a Hofi megmondja című kötet szerkesztőjével.

Egy hónap alatt elfogyott az első kiadás. Keveset nyomtatok a könyvből vagy ennyire nagy az érdeklődés? Szerinted mi az oka Hofi töretlen népszerűségének?

Még egy hónapig sem tartott ki az első kiadás! Titkon reméltük, hogy bombaként robban a könyv, de ekkora visszhangra még mi sem számítottunk. Hogy mi Hofi titka? Mégiscsak ő volt három évtizeden át a legnépszerűbb humorista, és semmit sem vesztett az aktualitásából. Vagyis nem mint távoli emléket nézhetjük, hallgathatjuk, olvashatjuk, hanem mint élő kortársunkat. Ez a nagy művészet, nem?

 

Kinek ajánlanád a könyvet?

Először is a Hofi-rajongóknak, másodsorban a humort kedvelőknek, plusz még azoknak, akik szeretik azokat a leírásokat, amelyek a társadalmi igazságtalanságokról, a bürokratikus baromságokról, a hatalmasok visszaéléseiről, és úgy általában a hülyeségeinkről szólnak. Mindenki alaposan megkapja a magáét Hofitól, aki egyébként magát sem kímélte, magából is szívesen csinált viccet. 

 

Láttad őt a színpadon? Találkoztatok, beszéltetek valaha?

Sajnos nem, és ezt azóta is nagyon bánom!

 


Hofi Géza Papp Lászlóról.

 

Mi volt a munkamódszered a kötet összeállítása során? Van-e olyan gyűjteményes kötet, amiben minden műsora megtalálható, olvasható, vagy tévé- és rádiófelvételek alapján dolgoztál?

Végighallgattam és -néztem az összes elérhető adását, és kijegyzeteltem a mondatokat, bekezdéseket, ritkán a teljes sztorikat. Leírva nincsenek a műsorai, egyetlen egy sem, ezért is unikum ez a könyv – persze csak az életmű egy apró szeletét tartalmazza. Van egy kilencrészes DVD-sorozat, ezen a tévében sugárzott műsorai, kisebb fellépései, klipjei érhetők el, amit lehetett, összeszedtek. De van több műsora, amiről nem maradt meg a felvétel, mert letörölték a szalagokat – képzeld, egy Hofi-adást letörölni! Léteznek még a lemezei (vinylen, CD-n, kazettán), illetve kalózfelvételek a neten. Sok százórányi anyag, de nincs egy Hofi Archívum, ahová mindent összegyűjtöttek volna, pedig 2000-ig ötmillió (!) példányban keltek el a nevével feliratozott hang- és képhordozók.

 

Nehéz volt jó sorokat találni, melyek leírva is működnek, nemcsak élőben?

Nem, könnyen ment a dolog, csak azt kellett kitalálni, hogyan lehet „lekottázni” a mondatokat, hogy bár írásban jelennek meg, mégis jelezzem, élőbeszédről van szó. De a visszajelzések alapján mindenki elégedett, megszólal a fejükben Hofi, amikor a mondatait olvassák.

 

Szerinted a mai stand-uposok előadásai mennyiben támaszkodnak, építkeznek az ő örökségéből?

Biztosan hatott rájuk, hiszen gyerekkorukban muszáj volt találkozniuk Hofival. Sokan, valószínűleg nem is tudatosan, de utánozzák őt, használják a gesztusait, a dramaturgiáját. Persze a stand-up már más, más műfaj is, mint amit Hofi csinált.

 

Király Levente

 

Szerinted 20-30 év múlva lesz még Hofi-kultusz?

Ha Magyarország a jelenlegi pályán marad, akkor egészen biztosan – sőt, egyre aktuálisabb lesz, és még száz év múlva is azt elemezgetjük, miért olyan marhára mai ez a vitéz kőbányai Hoffmann Géza!

 

Azonos formátumban, hasonló külcsínnel tavaly Ady megmondja címmel jelent meg kiadvány a szerkesztésedben. Már dolgozol a következő köteten? Elárulod, hogy ki lesz a társzerződ?

Hamarosan elkezdek dolgozni a következő könyvön, igen, de még semmi sem biztos, úgyhogy egyelőre nem árulom el, ki az, aki /meg//mondja/jövőre, de valaki biztosan!

 

Hományi Péter


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365351
Megjelenés: 2019-12-13
méret: 183 mm x 124 mm x 20 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631364545
Megjelenés: 2019-02-28
méret: 188 mm x 131 mm x 23 mm

KIRÁLY LEVENTE

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

„Miért olyan marhára mai ez a vitéz kőbányai Hoffmann Géza?” – interjú Király Leventével.