Losonczi Zsuzsanna: Házi sütemények – Ahogy anyukánk készíti – Interjú a szerzővel

Losonczi Zsuzsanna Mindszenten gyógyszerész, de kiderült, hogy a szakmáján kívül mesterfokon tud még valamit, amit manapság egyre kevesebben: hagyományos magyar házi süteményeket készít. Cukrászdákban vagy szupermarketekben ilyeneket soha nem lehet kapni, mert ezeket anyák és nagyanyák generációi tökéletesítették és hagyták örökül. Ezek a sütik a gyerekkori kényeztetést, a szülői, nagyszülői otthonok illatát, hangulatát és emlékeit idézik fel. A Corvina Kiadó gondozásában megjelenő kötet kapcsán kérdeztük a szerzőt.

Ez a könyv azoknak is ajánlható, akik még kezdők?

Igen, persze! A könyvben található recepteket pontosan ezért próbáltam meg lépésről lépésre leírni. Igyekeztem sok olyan apró, praktikus fogást is a sorok közé csempészni, amelyek a gyakorlott háziasszonyok számára maguktól értetődnek, egy kezdőnek azonban sokat segíthetnek. Ábrákkal is kiegészítettük a recepteket, hogy a vizuális típusú gyakorlatlanok is boldoguljanak. Nem kell félni a sütéstől, nekem is vannak félresikerült akcióim, de végül mégis minden elfogy a tányérról.

 

Ha egy gyógyszerész süt, akkor sokkal pontosabban méri az összetevőket, vagy neki is a rutin vezeti a kezét?

A hozzávalókat a recept szerint mindig pontosan kimérem, hiszen az arányok nem véletlenül vannak megadva. Mindig a receptek szerint sütök, de nem mérek pontosabban, mint más, ez ne riasszon el senkit! A gyógyszerészi munkában grammokat és centigrammokat mérünk, itt azért nagyobb mennyiségekről van szó. Szerintem sosem szabad rutinból dolgozni!

 

 

Melyik süteményt a legkönnyebb elkészíteni a receptek közül?

A kavart tészták a legkönnyebbek, így a kakaós lepényt vagy a szilvalekvárost senki sem fogja elrontani. De érdemes megpróbálkozni a folyós pitével vagy a joghurtos süteménnyel is. Percek alatt sütőbe tehetők. Nagy baj nem lehet!

 

Melyiket ajánlja inkább gyakorlott háziasszonyoknak?

A kókuszos csoda, a pávaszem vagy a habrózsa kicsit több gyakorlatot igényel, de egyszer mindent el kell kezdeni. Ugyanakkor, ha a leírás szerint készítik el őket, az eredmény nem marad el.

 

Ha vendégek érkeznek, mit szokott készíteni vendégvárónak?

Sósat mindenképpen, nálunk a sajtos stangli és a sajtos tallér a nyerő. Emellett az édes süteményekből is válogatok, általában készítek elállósabb édességet, de friss, krémmel töltött sütemény is kerül az asztalra.

 

 

Ön melyik süteményt teszi húsvétkor az ünnepi asztalra?

Az idei húsvétot elsősorban a járvány miatt külön tölti a család, így olyan süteményeket készítek, amik akár napokon át utaztatva is örömet okoznak a címzetteknek. Lesz hókifli, keksztekercs, kókuszkocka, linzer, zserbó és diós rácsos is...

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631366396
Megjelenés: 2020-03-31
méret: 160 mm x 160 mm x 15 mm

Losonczi Zsuzsanna

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Nem kell félni a sütéstől, nekem is vannak félresikerült akcióim, de végül mégis minden elfogy a tányérról.”