„A legsúlyosabb büntetést, amit a törvények lehetővé tesznek”

Szeptember végén jelent meg Angela Marsons harmadik regénye magyarul, az Egy élet ára. Az írónőt e-mailben kérdeztük bűnről és bűnhődésről.

Véres bűncselekmények, zsarolók, gyermekrablók szerepelnek könyveiben. Mit gondol milyen büntetést érdemelnek ezek a bűnözők?

Véleményem szerint a legsúlyosabb büntetést, amit a törvények lehetővé tesznek. Ugyanis előre kitervelt szándékkal ártani egy másik emberi lénynek szörnyű dolog, és az ilyen ügyekben a bíróságoknak a lehető legkeményebben kellene fellépniük.

 

Regényeiben bennfentesként mozog a bűnüldözés világában, honnan ismeri ilyen jól rendőrség munkáját?
Noha régóta jó a kapcsolatom a rendőrséggel, de a bűnüldözésbe testközelből sosem láttam bele. Megvan otthon a rendőrség belső szabályzatának egy példánya, illetve az interneten is folyamatosan tájékozódom, hogy minél naprakészebb lehessek.

 

Mit gondol, a könyveiben szereplő esetek átlagosak, vagy inkább kirívóan brutális ügyek?

Ezek a bűncselekmények szélsőségesek és különösen brutálisak. Igyekszem nem az erőszakra összpontosítani, és csak annyit mutatok, amennyi feltétlenül szükséges.

 

Mindig törekszik arra, hogy bemutassa a bűnözők motivációit, felrajzol egy múltat, ami segít megérteni őket, mégis ott motoszkál bennem a kérdés, szükségszerű-e az, hogy bizonyos traumák szörnyeteggé változtassanak embereket?
Nem, biztosan nem. Sokan szenvednek el extrém traumákat, később mégis pozitív, teljes életet élnek. Azt hiszem, sok minden kell ahhoz, hogy valaki szörnyeteggé váljon, ráadásul mindannyian mások vagyunk, ezért a minket érő hatások következményei is egyénenként különbözők.

Miért fontosak az Ön számára az erős női karakterek, amilyen például főhősnője, Kim Stone?

Tulajdonképpen azért írok róla, mert én ilyen típusú szereplőkről szeretek olvasni. Szeretem, ha a hősök nem feltétlenül tökéletesek, de van történetük és múltjuk. Megértem azokat is, akik nem szeretik, hisz nem ő a világ legkedvelhetőbb személye, de legalább határozottan igazi.

Úgy érzem, hogy sokszor a cselekménnyel egyenrangú az, ami a könyvei hátterében történik, amikor bemutat egy karaktert vagy egy családot és annak belső viszonyait. Jól gondolom?

Az írásnak legjobban azt a részét szeretem, amikor megalkotok egy karaktert, legyen az a fő- vagy mellékszereplő. Mindegyikükről, függetlenül a történetben való szerepüktől, tudnom kell mindent. Meg kell értenem, mi mozgatja őket, honnan származnak és milyen életet éltek. Szóval jól gondolja, abszolút helytálló az észrevétel.

Miért ebben a zsánerben alkot?

Mindig is szerettem krimiket olvasni, de soha nem gondoltam, hogy képes lennék írni egyet. Sok évet töltöttem olyan könyvek írásával, amelyeket a kiadók és az ügynökök szerettek volna, hogy írjak, végül megpróbáltam azt megírni, amit én szerettem volna. Azt hittem, hogy néhány ezer szó után csúnyán elbukok, de mire feleszméltem, már kész voltam az egész könyvvel.

Várható, hogy  Kim Stone és csapata egyszer csak feltűnik a mozikban vagy a tévében?

Sosem tudhatod, hogy mi fog történni a jövőben. Én egyelőre abban reménykedek, hogy mindig képes leszek könyveket írni, ezért arról nem túl gyakran álmodozom, hogy munkáimból filmes adaptáció készül.

Hományi Péter


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634520511
Megjelenés: 2017-09-20
méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636439088
Megjelenés: 2016-09-08
méret: 137 mm x 35 mm x 197 mm

Angela Marsons

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

„Ezek a bűncselekmények szélsőségesek és különösen brutálisak.”