Zsidó tradíció Magyarországon – Könyvbemutató

Február 28-án, csütörtökön 17 órától mutatják be a Holokauszt Emlékközpontban Czingel Szilvia Ünnepek és hétköznapok – Zsidó vallásnéprajz a Kárpát-medencében című hiánypótló kötetét. A beszélgetésre a Wallenberg teremben kerül majd sor, ahol a könyvet Verebély Kincső folklorista, nyugalmazott egyetemi tanár mutatja majd be. A estet Borgula András moderálja.

A könyv néprajzi/antropológiai eszközökkel mutatja be a II. világháborút megelőző időszak magyarországi zsidóinak hétköznapi életét, idő- és ünnepfelfogását, a többségi társadalomban elfoglalt helyét, sajátos kultúrájának jellemző vonásait, az együttélés megfogható és kevésbé megfogható jellemzőit, gazdasági, kulturális, társadalmi szerepét a lokális társadalmakban. A kötet törzsanyagát zsidó családtörténeti visszaemlékezések adják. Az oral history módszerét alapul véve kirajzolódik a 19. század végi – 20. századi magyarországi zsidó történelem személyes vonulata, amelyet a családi fényképek tesznek még személyesebbé.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen az e-mail címen tudtok. Az eseményt a Facebookon itt találjátok.

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Maguk az elsők, akik azt kérdezik, hogyan éltünk, és nem azt, hogyan haltunk meg” – Czingel Szilvia vallásnéprajzi munkáját a Holokauszt Emlékközpontban mutatják be.