XIX. századi asszonysorsok a Nemzeti Múzeumban

Rendhagyó előadásokon és tárlatvezetéseken mutatja be az 1848-49-es korszak történetét a forradalom hősei helyett most azok szerelmeinek, özvegyeinek sorsán keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum október 3. és 17. között meghirdetett sorozata.

Az öt rendezvényt egybefűző programsorozat ablakokat nyit a múltra, amelyen keresztül eddig kevéssé vagy egyáltalán nem ismert történeteket, személyiségeket vehetünk szemügyre. A korszak jeles kutatói, ha nem is feltétlenül hálószobatitkokat osztanak meg a közönséggel, bemutatják, hogyan hat egymásra a magán- és a közélet, milyen terheket visel egy-egy híresség családja, hitvese. Ugyanakkor az előadásokon, tárlatvezetéseken bemutatott női alakok, karakterek nemcsak férjeik miatt érdemelnek figyelmet, hiszen a fennmaradt emlékek, források, történetek alapján olyan különleges személyiségeket, női sorsokat ismerhetünk meg, akik saját jogon is önálló fejezetet érdemelnek a közemlékezetben.

Szerelmes asszonyok, akiket a forradalmárok maguk mögött hagytak – Női történetek az aradi vértanuk idejéből címmel rendezett programsorozat első „Szeptember végén” című előadásán kiderül, hogy miért aggódott Petőfi már a nászútjuk alkalmával Júlia esetleges hűtlensége miatt, igazak-e a vádak, amelyekkel az utókor illette a 21 éves fiatal özvegyet, vagy csak a reménytelenség, a magány, az üldöztetés fenyegetettsége hajtotta Horvát Árpád karjaiba. A résztvevők megismerhetik Júlia valódi személyiségét, lelki gyötrelmeit és aggódását szerelme, Petőfi elvesztése miatt.
Október 5-én és 6-án Négy nő egy órában címmel négy rendkívüli nő: Szendrey Júlia, Zichy Antónia grófnő, Kossuth Lajos felesége, Meszlényi Terézia és Széchenyi István felesége, Seilern Crescence grófnő életébe nyerhetnek a résztvevők betekintést.
A Batthyányné és az aradi özvegyek című előadáson október 10-én kiderül, mit lehet tudni az Aradon kivégzett tábornokok hátra maradt asszonyairól, szerelmeiről, mi lett későbbi sorsuk és hogyan viselték az özvegység megpróbáltatásait.
A két nagy rivális – Széchenyi és Kossuth felesége című programon október 17-én a finom arisztokrata szépség Seilern Crescence, és a sokak szerint nyers modorú Meszlényi Terézia alakját idézik fel. A szakértők többek közt arról is mesélnek, milyen volt a két legismertebb magyar történelmi személyiség feleségeikhez fűződő kapcsolata, mennyiben támogatták ezek a nők férjük politikai tevékenységét, ismerték-e egymást, valamint hogyan osztoztak férjük tragikus sorsában a szabadságharc leverését követően.
A programhoz kapcsolódik a Parázs történetek Pest-Budáról című interaktív múzeumi tárlatvezetés is, amelynek keretében október 16-án, a Nemzeti Múzeum autentikus helyszínein találkozhat a közönség olyan személyekkel, akik a reformkorban élték mindennapjaikat. Szóba elegyedhetnek például egy pesti polgárral, vagy kifaggathatnak egy vásári kofát a Széna térről, de bepillanthatnak egy nemesi szalon sokat eldöntő csevegéseibe is. A múzeum dolgozói felelevenítik azt a világot, amelyben magát a múzeumépületet is használták az elődök és amelyről maguk a tárgyak is sokat mesélnek.

 

MTI / mnm.hu / mindennapkonyv.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631364613
Megjelenés: 2017-11-30
méret: 246 mm x 170 mm x 30 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Féltékeny Petőfi, szerelmes Széchenyi – Különleges programok a Nemzeti Múzeumban.