Vivian Maier újra Budapesten

Október elején nyitott és 2018. január 7-ig látogatható Vivian Maier fotókiállítása a Mai Manó Házban. Akik eddig a gyerekek miatt nem mentek el megnézni, azok most szombaton, november 18-án 11 és 16 óra között megtehetik, mert a kicsiket gyerekprogrammal várják a szervezők.

Vivian Maier (1926–2009) amerikai utcai fotográfus New Yorkban született. Fiatalkora nagy részét Franciaországban töltötte, 1951-ben tért vissza az Egyesült Államokba, ahol élete hátralévő részében dadaként és gondviselőként dolgozott. Szabadidejében, öt évtizeden át folyamatosan fotózott, főleg Chicagóban és New Yorkban, több mint százezer negatívot hagyott hátra.

John Maloof amatőr történész 2007-ben egy chicagói aukciósház árverésén bukkant rá egy jelöletlen, temérdek negatívot tartalmazó dobozra, s ezzel felfedezte Vivian Maiert. Személyes érdeklődése szorgos kutatómunkává alakult, s az évek során feltárta a több mint 2000 tekercs filmből, 3000 nyomatból, és több mint 100 000 negatívból álló hagyatékot, amelynek legnagyobb részét Maier valószínűleg soha nem mutatta meg senkinek. Maloof  Vivian Maier fotográfiai tevékenységét Robert Frank, Diane Arbus és Helen Levitt életművével helyezi párhuzamba. Szerinte Maier Henri Cartier-Bressonhoz hasonló módon tudta megragadni azt a „termékeny pillanatot”, amikor a történések és a majdani kép szerkezete a lehető legjobb együttállásban volt, míg utcai portréit Lisette Model képeihez hasonlítja, fotóinak kompozícióit pedig André Kertész képszerkesztési eljárásához méri.

A fotográfiai örökségének egy részét gondozó New York-i Howard Greenberg Gallery külön a Mai Manó Ház számára állította össze a hetvenöt fekete-fehér és színes fényképből álló anyagot, amely folytatása és egyben kiegészítése az öt évvel ezelőtti hatalmas sikerrel bemutatott tárlatnak. Az életmű fő tematikai egységei most is megjelennek és újdonságként több színes  felvétel és fotódokumentum is bekerült a válogatásba.

Most szombaton Vivian Maier, a dada és fényképész történetét meseszerű elbeszélésben hallhatják a gyerekek. A fotókon keresztül tapasztalhatják meg kicsik és nagyok egyaránt a valóságot, a képzeletet és az emberi érzelmeket. Mit mesél a kép? Mit mondanak a szereplők? A kontaktképek adják majd a sablont, amire a gyerekek saját maguk önarcképeit készíthetik el kollázsként. A foglalkozásra 6 éves kortól várják a résztvevőket. A program regisztrációhoz kötött és csak megfelelő számú jelentkező esetén indul. Jelentkezni a pal.pentelenyi@maimano.hu e-mail címre küldött üzenettel lehet.

A családi programra kedvezményes családi jegy váltható 3000 Ft-ért. A felnőtt jegy 1500 Ft, míg a diák/nyugdíjas jegy 700 Ft.


Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Vigyétek magatokkal a gyerekeket is!