Virrasztás Kányádi Sándor emlékére

Ma este 18 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékestet tartanak Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő emlékére.

A megemlékezés résztvevői Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója, a Kaláka együttes, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője és Szabó T. Anna író, költő valamint a költő további barátai, pályatársai és tisztelői lesznek. Az eseményt a Facebookon itt találod.

 


Kányádi Sándor 1929-ben született Nagygalambfalván. Édesapja Kányádi Miklós gazdálkodó volt. Édesanyját László Juliannát korán, tizenegy évesen veszítette el. Az elemi iskolát szülőfalujában, a középiskolát Székelyudvarhelyen, a Római Katolikus Főgimnáziumban és a fémipari középiskolában végezte el. Később magyar irodalom szakos tanári diplomát szerzett, de soha nem tanított. Költői tehetségét Páskándi Géza fedezte fel, ő közölte első verseit. Kányádi ezután több irodalmi lapnak is dolgozott.

A mai magyar költészet egyik legnagyobb alakja volt. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozták meg költészetét. Műveit angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvekre is lefordították.

A költőt várhatóan szülőfalujában, Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra. A temetés időpontjáról a család később ad tájékoztatást.

mindennapkonyv.hu / wikipedia / PIM


KÁNYÁDI SÁNDOR

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

Ma este 18 órától Kányádi Sándorra emlékeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban.