Változatos programokkal ünneplik országszerte a magyar kultúra napját

Színházi előadások, díjátadók, koncertek, kiállítások, könyvbemutatók, irodalmi és zenei estek egyaránt szerepelnek a jeles nap kínálatai között.

A Himnusz története

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt, legalábbis 1823-ban ezt a dátumot írta Kölcsey Ferenc a Hymnus egy letisztázott kéziratára. Bár nem tudjuk, hogy a dátum a szöveg keletkezésének kezdetét vagy lezárását jelenti, január 22-e szimbolikussá vált az utókor számára.

Kölcsey imádságának megzenésítésére pályázatot írtak ki, amelyet 1844-ben Erkel Ferenc, a Nemzeti Színház karmestere nyert meg. A közönség 1844. július 2-án hallhatta először a megzenésített verset. Hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus huszadikán hangzott el a Himnusz, amelyet először a közmegegyezés tett nemzeti himnusszá. Hivatalosan csak az 1949. évi alkotmányt alapjaiban módosító 1989. évi XXXI. törvény iktatta nemzeti jelképeink sorába. Nyáry Krisztián hosszú cikkben, a legapróbb részletekbe bocsátkozóan számol be a vers keletkezéséről és későbbi pályafutásáról, A Himnusz kalandos története címmel.

 

Kölcsey Ferenc Himnusza Sinkovits Imre előadásában.

 

Programok, rendezvények az ünnepi alkalomra

Szentendrén közös Himnusz-éneklést rendeznek és több településen ezen a napon adják át a kulturális díjakat is. Cegléden a Sárik Péter Trió ad koncertet. Vácon a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében gálaműsort rendeznek, amelynek részeként adják át a városi művelődési díjakat.

 

A budapesti Kolibri Színházban Cseh Tamásra emlékeznek születésének 77. évfordulóján, január 22-én.

 

A Magyar Állami Operaház a Zeneakadémiával közösen Kortárs Opera Showcase címmel három új magyar operából mutat be részleteket az Erkel Színház Bernáth Büféjében szerdán.

 

Három előadással mutatkozik be a Zentai Magyar Kamaraszínház Budapesten: a Bethlen Téri Színházban szerdától péntekig tartó Vendégváró Fesztiválon Kosztolányi Dezső, Carlo Goldoni és Mark Twain műve alapján készült produkció is látható.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban A magyar kultúra napját ingyenes tárlatvezetésekkel ünneplik. 17 órától a CSÁTH*, a Bolyongó üstökös és a „Ki mondaná, hogy e hely csatatér?” című kiállításokban a kurátorok vezetik körbe a látogatókat, mellyel párhuzamosan Gyapay László irodalomtörténész tart tárlatvezetést a Magukra maradt bútorok című kiállításban, ahol megtekinthetjük Kölcsey egyetlen ránk maradt bútorát, és ebből az alkalomból kiállítják a PIM Kézirattárában őrzött egyes kéziratait is.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében gálaműsorokkal, író-olvasó találkozóval, kiállításokkal és díjátadóval ünnepelnek.

 

Csongrád megyében is kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, elismerések átadásával köszöntik a magyar kultúra napját. Szerdán tartják a 45 éve alapított Csongrádi Művésztelep jubileumi tárlatának megnyitóját. A Térben síkban című kiállítás a Csongrád Galériában látható. Szerdán a makói József Attila Múzeumban Aba-Novák Vilmos alkotásaiból nyílik kiállítás, Álarc nélkül címmel.

 

Komárom-Esztergom megyében is díjátadóval, kiállítással, mesejátékkal, irodalmi és zenei előadásokkal ünnepelnek. Komáromban szerdán a városházán a helyi művészeti egyesületek adnak gálaműsort. Tatabányán a Jászai Mari Színházban a Tatabánya Kultúrájáért díjat, valamint művészeti ösztöndíjat adnak át. Az ünnepi műsorral a 120 éve született Szabó Lőrincre emlékeznek.

 

Fejér megyében koncertekkel, filmvetítésekkel és kiállítás megnyitókkal ünnepelnek. Dunaújvárosban a Szent Efrém Férfikar ad koncertet az evangélikus templomban, az eseményen díjakat is átadnak. Kápolnásnyéken a Zenén túli beszélgetések programsorozat keretében Vásáry Tamás zongoraművész, karmester Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélget a Halász-kastélyban.

 

Bács-Kiskun megyében himnusz- és mesemondó verseny, filmvetítés, kiállítás, zenés irodalmi est, hangverseny és könyvbemutató szerepel a programok között.

 

Zala megye városaiban kiállításokkal, az irodalmat és a komolyzenét ötvöző gálaesttel ünneplik a magyar kultúra napját. A programsorozat keretében népzenei együttesek lépnek fel és a látogatók betekinthetnek a közgyűjtemények tudományos munkájába is.

 

Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban kiállítás, előadás, kötetbemutató beszélgetés, irodalmi műsor és mesés társasjáték színesíti a programot.

 

Veszprémben kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek az eseményre.

 

Az idén is együtt ünnepli a magyar kultúra napját Debrecen önkormányzata a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei és nagyváradi szervezetével, Berettyóújfalu, valamint Margitta önkormányzatával, a programok több településen már pénteken megkezdődtek. Nagyváradon szerda este a Szigligeti Színházban, Debrecenben a Csokonai Színházban rendeznek kultúra napi gálaestet és díjátadó ünnepséget.

 

Marosvásárhelyen Erkel Ferenc Bánk bán című operájának előadásával ünneplik szerdán a magyar kultúra napját. A Kultúrpalota nagytermében színpadra lép Molnár Levente, Pánczél Éva és Röser Orsolya Hajnalka, Szüts Apor vezényletével.

 

Szatmárnémetiben irodalmi, színházi és képzőművészeti programok is lesznek a magyar kultúra napja alkalmából.

 

 

mindennapkonyv.hu / mti.hu / valasz.hu / pim.hu

A fejléckép forrása.


Mark Twain

Tovább

KOSZTOLÁNYI DEZSő

Tovább

Csáth Géza

Tovább

Nyáry Krisztián

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt, legalábbis 1823-ban ezt a dátumot írta a költő a Hymnus egy letisztázott kéziratára.