Szeretnél mesemondó lenni?

A rögtönözve elmondott és a nyomtatásban megjelent mese közös vonásaira és különbségeire irányítja rá a figyelmet a XIII. Országos népmese-konferencia, amelyet pénteken (2017. 09. 22.) Pécsett, szombaton (2017. 09. 23.) pedig a horvátországi Eszéken rendeznek meg a magyar népmese napjához kapcsolódva.

A népmese eredendően a népköltészet hatókörébe tartozott, azonban a 19. század óta lejegyezve, könyv formájában is mind szélesebb körben elérhető. Az első, tudatosan összeállított népmesegyűjtés, mely a népies stílust is igyekezett megtartani a Grimm testvérek 1812-ben megjelent kiadványa volt. Ezt követően látott mesegyűjtéshez Gaal György is, aki a magyar meséket még német nyelven közölte. Magyarországon a mesegyűjtésnek nagy hatása volt az irodalomra. Hozzájárult a gyermekirodalom felvirágzásához, közvetve pedig a realista irodalom parasztábrázolásának formálódásához.

A mesemondás hagyományos alkalmai elsősorban a társas munkaalkalmak a 20. század folyamán fokozatosan háttérbe szorultak, ezzel a közösségi, élő szavas mesemondás gyakorlata szinte teljesen eltűnt. Napjainkban azonban a folklór más területeihez hasonlóan a szóban előadott népmese is mindinkább megtalálja helyét a modern kultúrában.


 

Az élő szavas, improvizatív népmesemondás évszázadokon keresztül csiszolódott történeteket hagyományoz tovább, és közösségi élményt ad. A 21. század megváltozott társadalmi struktúrái mellett az együtt mesélés, az egymástól való tanulás, a folyamatos szakmai kapcsolattartás lehet a kulcs a közösségi mesemondás terjesztésében és az egyéni mesemondói technikák csiszolásában.

A Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepelt népmese napjához időzített konferencián pénteken előadást hallhatnak a szakemberek a népmese és műmese közötti különbségekről és hasonlóságokról, arról, hogy hogyan lesz ma valaki mesemondó, és megismerhetik a Hagyományok Háza módszertani segédanyagait is. További részletek: nepmesenap.hu


A népmesék egyébként tovább élnek számtalan formában, több ma népszerű tévésorozat is ezeket használja, remek példa erre a Grimm is.



FORRÁS: MTI és Wikipedia


tovább ►
ISBN: 9789639812451
Megjelenés: 2010-11-04
méret: 10 mm x 205 mm x 289 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2019-12-25 10:25:53

Téli mese – Elragadó történet Boldizsár Ildikó legújabb, környezetvédelemre ösztönző gyűjteményéből

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Mese olvasva, mese írva