Szeptember 7-én adják át a Salvatore Quasimodo-emlékdíjat Balatonfüreden

Szombaton Balatonfüreden adják át a Salvatore Quasimodo-emlékdíjat a 27. Quasimodo költőverseny és költőtalálkozó keretében. A nemzetközi eseményt az olasz költő, Salvatore Quasimodo emlékére rendezik meg 1992 óta Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben járt a tóparti városban gyógykezelésen, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.

Pályázók és a zsűri

Cserép László, a Quasimodo Alapítvány titkára elmondta, hogy 162 alkotótól, köztük külföldön élő szerzőktől, több mint 300 vers érkezett az idei költőversenyre, melyen az emlékdíj mellett két megosztott különdíjat is átadnak. A zsűri tagjai a titkár mellett Széchenyi Ágnes, Szörényi László, Madarász Imre, Péntek Imre és Szkárosi Endre.

 

Programok, napi lebontásban

A programsorozat első napján Carla Romanelli olasz színésznő lesz a díszvendég, akinek születésnapja alkalmából részleteket vetítenek a róla készült filmekből, majd levetítik az Egy erkölcsös éjszaka című Makk Károly filmet. A résztvevők az olasz gasztronómia különlegességeit is megkóstolhatják a Vaszary Galéria kertjében rendezett ünnepségen.

Szombaton délelőtt mutatják be Dante Marianacci Ahogy a költők látják Mona Lisát, Madarász Imre A Nagy Háború nagy költője. Giuseppe Ungaretti és az első világháború című könyvét, ezen kívül a Tempevölgy című folyóirat szeptemberi számát.

Délután megemlékezést tartanak Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál, ezt követően pedig gálaműsor keretében díjkiosztó ünnepséget tartanak az Anna Grand Hotel dísztermében, melyen Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mond köszöntőt.

A rendezvény zárónapján, vasárnap irodalmi estet rendeznek a költőverseny díjnyertes alkotásaiból a Kisfaludy Színház művészeinek közreműködésével.

 

 

A szerző fotója

mti.hu


tovább ►
ISBN: 9786155562860
Megjelenés: 2017-06-08
méret: 198 mm x 112 mm x 8 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

A péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat egyebek mellett olasz gasztronómiai esttel, folyóirat- és könyvbemutatóval várja az érdeklődőket.