Száztíz év után újra a Szépművészetiben Renoir Fekvő női aktja

Száztíz év után újra a Szépművészetiben látható Pierre-Auguste Renoir Fekvő női aktja. Az alkotást 1907-ben a Nemzeti Szalonban már láthatta kiállításon a magyar közönség, ám akkor a múzeum nem tudta megvásárolni, most azonban a világhírű festő remekműve visszatért Budapestre.

A kép története

1907-ben a Nemzeti Szalon három kiállításból álló nagyszabású sorozatot szervezett, amellyel a legújabb francia festészetet bemutató európai vándorkiállításokhoz kapcsolódott. Az első két tárlaton a múzeum számtalan képet vásárolt, ám a harmadik alkalmon a Szépművészeti már nem tudta újabb művekkel gazdagítani gyűjteményét. Ezen Pierre-Auguste Renoir tizenegy festménye szerepelt, köztük az összeállítás egyik fénypontja, a Fekvő női akt (a katalógusban Pihenő asszony címen) is, melyet most, több mint száztíz év múlva sikerült megvásárolni a Szépművészeti Múzeum számára.

 

Kiállítás
A festményt május 23. – augusztus 20. közt egy kamarakiállításon tekithetik meg az érdeklődők, korábbi Renoir festmény és néhány más, a 20. század első felében a múzeum gyűjteményébe került modern francia műalkotás, így Gauguin, Cézanne, Boudin, Maurice Denis, Daubigny, Pissarro, és Puvis de Chavannes festményeinek társaságában.


Bővebb információ itt.

 

Forrás: szepmuveszeti.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Egy festmény története.