Svéd írónő lesz az idei Élet menete díszvendége

Tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre a budapesti Élet Menete május 13-án, a rendezvény egyik díszvendége Majgull Axelsson, svéd írónő lesz, akinek a napokban jelent meg Nem vagyok Miriam című új kötete.

Az írónő legújabb regénye az identitásról, a kirekesztettségről és sötét titkokról mesél. A történet két idősíkban, egyrészt a második világháborús Európában, másrészt a mai Svédországban játszódik. A történet főhőse Miriam, cigány lány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a koncentrációs táborból Svédországba, és egész életében eltitkolja valódi származását, mert fél, hogy különben elüldöznék az országból. Minden éjjel kísérti a múlt, nem tud szabadulni az emlékeitől.

A nyolcvanötödik születésnapján végre fény derül a gyötrő titokra, amelyet egy életen át őrzött. Eljött az idő, hogy végre szembenézzen a múltjával.

 

Az Élete menete célja, hogy a résztvevők demonstrálják a kirekesztés, az antiszemitizmus, és mindenfajta előítélet elleni kiállásukat, elősegítve a tolerancia és a múlttal való megbékélés folyamatát, miközben egy kellemes délutánt töltsenek együtt. Az idei esemény szorosan kapcsolódik az európai béke napjához, melyet a május 9-én ünnepelnek szerte a kontinensen, ugyanis 1945. május 9-én, éjfél után néhány perccel írták alá a hitleri Németország hadserege, a Wehrmacht feltétel nélküli megadását, ezért az első alkalommal a holokauszt-emlékezet mellett hangsúlyos szerepet kap az európai béke fontossága is.

A rendezvényre a szervezők neves fellépőket, közreműködőket hívtak meg, és videóüzenetekkel készülnek. Többek közt fellép a Parno Graszt, Rost Andrea, Müller Péter Sziámi, Pajor Tamás, Oláh Gergő. A megemlékezés másik díszvendégei Majgull Aharon Tamir az Élet Menete nemzetközi főigazgatója lesz. A műsorvezető, házigazda szerepét pedig Veiszer Alinda tölti majd be.

 



Az eseményt a Facebookon itt találjátok.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937182
Megjelenés: 2018-05-04
méret: 200 mm x 125 mm x 50 mm
tovább ►
ISBN: 9639367265
Megjelenés: 2002-01-01

AXELSSON, MAJGULL

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Élet menete a hétvégén – Majgull Axelsson svéd írónő Magyarországon.