Petri Györgyre emlékező tematikus számmal újul meg az Alföld folyóirat külseje

Az Alföld szerkesztősége lapszámbemutatót tart január 21-én 17 órakor a debreceni Modemben. A különlegesnek ígérkező eseményen az olvasók kézbe vehetik a 2020-tól megváltozott külcsínű folyóirat januári számát, amely a 20 éve elhunyt Petri Györgyre emlékezik.

Egy korszak újítói

A 60-as-70-es évek fordulóján fellépő nagy triász, Tandori Dezső (1938-2019), Oravecz Imre (1943) és Petri György (1943-2000) megújította a magyar költészetet. Az új érzékenység irányzatához kapcsolódó Petri a szabadság és szerelem klasszikus témáit (ön)ironikus-reflexív módon megszólaltatva a költői nyelv és a mindennapok nyelvhasználatának közelítésére törekedett. Hírneve elválaszthatatlanul összekapcsolódott legendás művész-értelmiségi szerepvállalásával és nyughatatlan, önpusztító életformájával is.

 

Tematikus lapszám

A januári Alföld tanulmányokat és kritikákat ad közre az összegyűjtött versekről és az egész életműről, valamint kötetben eddig meg nem jelent, diákkori Petri-verseket is közöl. A szépirodalmi rovat Petri-hommage-okkal gazdagítja az összeállítást.  

 

A lapszámbemutató részletei

Az esten Petri György életművéről Várady Szabolccsal, György Péterrel és Valastyán Tamással beszélget Lapis József szerkesztő a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában. Petri verseiből Papp István, a Csokonai Színház színművésze ad elő.

„Hogy elérjek a napsütötte sávig,
hol drapp ruhám, fehér ingem világít,
csorba lépcsőkön föl a tisztaságig,
oda, hol szél zúg, fehér tajték sistereg,
komoran feloldoz, közömbösen fenyeget,
émelygés lépcsei, fogyni nem akaró mínusz-emeletek,
nyári hajnal, kilencszázhatvanegy.”

 

Kapcsolattartó: Szirák Péter, az Alföld főszerkesztője, szirak.peter@arts.unideb.hu, 06 20-261-7661. A rendezvény Facebook-eseménye innen érhető el.

 

 

A fejléckép forrása.


Petri György

Tovább

Oravecz Imre

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

A szépirodalmi rovat Petri-hommage-okkal gazdagítja az összeállítást.