Oravecz Imre trilógiájának utolsó kötetéről

A Petőfi Irodalmi Múzeum vendége lesz február 7-én Oravecz Imre, akivel készülő új regényéről, az Ókontriról Ács Margittal beszélget majd.

Az író, költő monumentális A rög gyermekei című család és történelmi regényfolyamának zárókötete az óhazában játszódik. Innen a cím: Ókontri, az old country fonetikus magyarítása. A trilógia a magyar társadalom száz évét mutatja meg emberközelből. Az első kötet, az Ondrok gödre cselekménye 1857-ben kezdődött, és egy parasztcsalád életéről szól, a második, a Kaliforniai fürj a kivándorlás regénye volt, az Amerikába való beilleszkedés rögös története. A záró darab a hazatérés, a visszatérés, az újrakezdés könyve, melynek cselekménye 1956 után ér véget. Az óhaza a Kaliforniából Magyarországra költöző nemzedéknek új otthon, egy új világ.

Oravecz Imre 1943-ban született Szajlán. Költő, író, számos irodalmi díj kitüntetettje.

Az est zenei közreműködője: Győrffy Ákos, költő, író, zenész lesz.

Az eseményt a facebookon itt találjátok.

Részlet a regényből

„Mióta Jack Willett a tetőn a kerítés közelében kihelyezte a csapdáját, mindennap megnézte, hogy megfogta-e a pumát, vagy ha üres volt, frissre cserélte benne a nyers csalihúst, mert a nagy macska finnyás, a büdös húshoz nem nyúl, nem kell neki. A nyomok egyértelműen azt mutatták, hogy ott jött be, a kerítés alsó és középső drótja közt, egy csapáson, ezért a rugós vasszerkezetet oda tette, a csapásra, amely egy kis tisztást keresztezett. A tisztást bozótos övezte, úgyhogy lovon meg se lehetett közelíteni. Ez a napi inspekciót megnehezítette, a csapda szempontjából viszont kifejezetten előnyös volt: a marha nem járta, így nem fordulhatott elő, hogy véletlenül belelép. Azt meg, hogy embert, birtokháborítót se fogjon, a csapdázó azzal igyekezett elkerülni, hogy a drótkerítésre egy cetlit tűzött e szavakkal: VIGYÁZAT, CSAPDA!

Árvaiék is mindennap kijártak, hol Steve, hol az apja, hol Willett-tel, hol nélküle. Ma Steve ment, egyedül.

A bozótoshoz érve leszállt a lóról, egy fához kötötte, és gyalog folytatta útját. Eredetileg nem ide indult. Egy felfúvódott bikát keresett, és egyszer csak ezen a környéken találta magát. Gondolta, ha már itt van, egy füst alatt elintézi ezt is, a megtekintést. Ennél többet, ha meg is van a puma, úgy sem tehet. Nem volt nála puska, pedig Jack Willett a lelkükre kötötte, hogy puska nélkül ne közelítsék meg a csapdát. Előfordulhat, hogy az állat elszabadul, és rájuk támad. Meg különben is szükség van rá, azzal kell neki megadni a kegyelemdöfést. Így mondta, kegyelemdöfésnek nevezete a lelövését, holott nem az, attól hogy megfogták, még nem haldoklik, de Jack Willett szeretett túlozni, szerette a nagy szavakat.”


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435047
Megjelenés: 2017-03-20
méret: 202 mm x 144 mm x 40 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631433951
Megjelenés: 2016-05-30
méret: 203 mm x 140 mm x 25 mm

Oravecz Imre

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Jack Willett a lelkükre kötötte, hogy puska nélkül ne közelítsék meg a csapdát.”