Nyulak szigete, írók szigete

A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében két irodalmi sétára kerül sor augusztusban. Augusztus 12-én Szépirodalom és szépművészet Szent Margit szigetén, 19-én Arany János a Margitszigeten, 26-án pedig Krúdy Gyula a Margitszigeten címmel indítanak sétát a Múzeum munkatársai.

Augusztus 12.

Számos nagy írónk, költőnk, művészünk ihlető-és pihenőhelye volt a történelemtől és kultúrától pezsgő gyönyörű közpark: a Szépirodalom és szépművészet a Margitszigeten című tematikus séta ezekbe enged betekintést és idézi fel Budapest legszebb parkjának történetét.

Jegyek itt.
Facebook esemény itt.

 

Augusztus 19.

A Margitsziget árnyas fái alatt akaratlanul is eszünkbe jut Arany János Toldi Miklósa, aki itt vívta párviadalát a cseh Holubárral, és legszebb öregkori versei, az Őszikék, amelyeket kedvenc tölgyfái alatt írt. Bár a kis dunai szigeten nem játszódtak le döntő történelmi események, hazánk és Budapest történetének mégis egyik beszédes múltú színfoltja.

Jegyek itt.
Facebook esemény itt.

 

 

Augusztus 26.

Krúdy Gyula 1918-tól 12 évig lakott családjával a Margitszigeten a Kisszállóban, az egykori nádori nyaralóban. A séta során bejárunk olyan helyszíneket, amelyek történeteit ihlették. Írt platánokról, tölgyekről, repkedő madarakról, vágyáról, hogy kitanulja a virágkertészetet. A húszas években valódi disznóvágást tartott. A sziget vadregényes romjai sem hagyták hidegen képzeletét. Szó esik még az irodalmi világhoz tartozó szomszédjairól is. A szállóban lakó bohém világ tagja volt többek között Bródy Sándor és Szép Ernő is. A társaság beszélgetéssel, közös főzésekkel és persze egymás ugratásával múlatta az időt.

Jegyek itt.
Facebook esemény itt.

 


Arany János

Tovább

KRÚDY GYULA

Tovább

Szép Erno

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Irodalmi séták a Margitszigeten.