Női sorsok, női alkotók – Októberben Debrecenben ismét MagdaFeszt

A zene-, a képző-, a tánc- és a filmművészet is hangsúlyos szerepet kap az idei MagdaFeszt programsorozatában. A Csokonai Színház harmadjára rendezi meg a Szabó Magda előtt tisztelgő eseménysorozatot, amely a női sorsokat, a női alkotók jelenlétét igyekszik bemutatni a jelenlegi művészeti szcénában.

Vígjáték komoly fordulatokkal

Október elsejére, a fesztivál nyitóprogramjaként az Orlai Produkció Párterápia című vígjátéka kapott meghívást, amelyben mulattató fordulatok és meglepetések során ismerjük meg nemcsak a szürke hétköznapokkal küszködő házaspár, hanem a pszichiáter életét is. Hogyan találja meg a helyét egy színésznő egy multinacionális cég call centerében? Erről szól a kezdőnap másik produkciója, a személyes hangvételű Call Girl, Mészáros Piroska előadásában. Mindkét előadás 19 órától kezdődik.

 

A női szerzők helyzete a könyvpiacon

A fesztivál második napján Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva, Hidas Judit és Szécsi Noémi beszélgetnek arról, mit jelent nőnek lenni a könyvpiacon. Jelent-e hátrányt, megkülönböztetést a könyvpiaci megmérettetésben az, ha valaki nő. A kerekasztal-beszélgetés 17 órától kezdődik Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója vezetésével a Csokonai Nagyszínpadán. A színház egykori társulati tagja, Mészáros Tibor rendezte meg Beregszászban A karmester szeretője című monodrámát, amely egy tiltott kapcsolat szenvedélyét, meghitt pillanatait mutatja be, Kacsur Andreával a főszerepben. A svéd kortárs mű színpadi adaptációját a Horváth Árpád Stúdiószínházban láthatja a fesztivál közönsége 18 órától. A FÜGE Produkció és a Titkos Társulat előadása, a Csáó – Stefanovics Angéla körberajzolja magát az egyik kritikus szerint a hiányt járja körül, a másikhoz való tartozás elvesztegetett és elveszített lehetőséget, és felteszi azt a kérdést is, hogy saját személyiségünk mennyiben gátja a boldogság megtalálásának. A Csáó 20 órától kezdődik a Balett-teremben.

 

Női rendezők, filmes reprezentációk

Csütörtökön a Szökőár című tantermi-részvételi előadás kezdődik 10 órától, majd női rendezők női sorsokat bemutató érzékeny filmjeinek vetítésével és az azokról szóló beszélgetéssel folytatódik a harmadik nap. Az Apolló moziban 17 órától az Arany Medve-díjas Testről és lélekről, az Egy nap és az Aurora Borealis című Enyedi Ildikó, Szilágyi Zsófia és Mészáros Márta rendezte filmekről Váró Kata Anna filmesztéta beszélget a résztvevőkkel. Az Alaine – Ideje a meghalásnak ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. A Ladányi Andrea koreografálta produkció Polcz Alaine szövegeit használva a táncművészet és a bábos műfaj határán mozog, főszereplője egy huszonéves színésznő és egy nyolcvanéves báb. Az előadás 19 órakor kezdődik a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Ugyanezen a napon 20 órától Tompos Kátya színésznő mutatja be Holdjárat című második szólóalbumát. A lemez ajánlójában ez a mondat szerepel: „A Holdjárat misztikus utazás, melynek a végén felkavaró vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó, múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk.” A koncertnek a Csokonai Nagyszínpada ad otthont.

 

Táncelőadások péntekje

Paizs Dóra tréner, coach Alkotás, flow-élmények, örömforrás az életben címmel tart interaktív foglalkozást október 4-én, pénteken 16 órától a stúdiószínházban, 18 órától a fesztivál egyik kiemelt programjaként mutatja be a Csokonai Színház García  Lorca Yermáját, majd 20 órától az azonos című Weöres Sándor vers, Az éjszaka csodái inspirálta táncelőadásban a vetített világ (Mezei Ildikó és Taskovics Éva festményei, grafikái, animációi) és a táncosok szürreális viszonyának lehetünk tanúi a Tünet Együttes előadásában.

 

Monodráma, tárlatvezetés, emlékhelyek Szabó Magda vonzásában

A Szabó Magda Emlékház ad otthont Mészáros Ibolya Ókút című monodrámájának október 5-én 17 órától, a MODEM-ben 15 órakor a Családi okok miatt című kiállításon tart tárlatvezetést Don Tamás kurátor, míg Debrecen és a nők címmel Erdei Nóra tart tematikus sétát Szabó Magda-életmű cívisvárosi emlékhelyeire hangolva.

 

A rendezvény fő helyszínéül szolgáló Csokonai Nemzeti Színház épülete.

 

 

csokonaiszinhaz.hu

A szerzői fotó forrása


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155609060
Megjelenés: 2016-03-02
méret: 200 mm x 140 mm x 200 mm

SZABÓ MAGDA

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Összművészeti rendezvénysorozat Szabó Magda emlékére, immár harmadik alkalommal.