Mit jelent a hábetlerizmus ma? – Rozsdatemető 2.0 a Katonában

Fejes Endre a Rozsdatemetőben egy nyolcadik kerületi család életét mutatta be az első világháborútól a hatvanas évek elejéig. A Katona József Színház adaptációjában azonban a család történetét egészen napjainkig követhetjük nyomon, ugyanis Máté Gábor, a színház igazgatója és a darab rendezője felkérésére Tasnádi István megírta a Hábetler család második ötven évét is.

Tasnádi két felvonásos darabot írt, melynek első felvonása tulajonképpen a Fejes-regény színpadra írt változata, míg a második a mű Tasnádi-féle továbbgondolása. Az első felvonás megírásában az író segítségére volt a Fejes Endre által készített közel 120 oldalas színpadra szánt szöveg. Tasnádi a munka során ebből sokat húzott, szereplőket hagyott ki, sőt még a cselekményen is változtatott, azaz sűrített, ettől függetlenül a regény felismerhető. A második felvonásban láthatjuk miképp élnek a Kádár-rendszerben, a rendszerváltás majd a tévéostrom idején.
 

Összefoglaló a Rozsdatemető 2.0 nyílt próbájáról.

 

A darab a kisember szemszögéből beszéli el a XX. század magyar történelmét, politizál, de nem aktuálpolitikai értelemben. Szereplői nem alakítani akarják, hanem csak túlélni a századot. Ez lenne a hábetlerizmus, mely még ma is jellemzi az országot, de aki ismeri a történelmünket, az nem csodálkozik azon, hogy bevett magatartássá vált, hiszen ha már irányt nem szabhatunk a viharos tengernek, legalább próbáljuk meg felvenni a hullámzás ritmusát.
A szereposztást, az előadások dátumát és tovább információkat a darabról itt találtok. Az előadásokra szinte minden jegy elkelt, így akit érdekel a darab, az mielőbb próbálja megszerezni a belépőjét!

 

mindennapkonyv.hu / katonajozsefszinhaz.hu / hvg.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631437683
Megjelenés: 2018-08-27
méret: 90 mm x 145 mm

Tasnádi István

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább

Szombaton mutatják be Fejes Endre klasszikusának továbbgondolt színházi adaptációját.