Mit hoz a jövő? – Öt program a hét második felére

Kilencedik alkalommal rendezi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivált. A szervezők minden évben egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet emelnek ki és ezzel az irodalom – elsősorban a kortárs irodalom – kapcsolódási pontjait veszik górcső alá. Idén a jövő kerül fókuszba.

A szerzők beszélnek majd arról, hogy milyen jövőt képzelnek, illetve képzeltek el optimista és pesszimista pillanataikban. Körüljárják a tudomány és fikció, a magaskultúra és a popkultúra határait. Szóba kerül az irodalom, a könyvek, a nyelv jövője és a tudományos-fantasztikus és fantasy irodalom legjava.

A szeptember 28-án kezdődő négy napos rendezvény sűrű programja a téma hazai és külföldi jeles előadóit, szerzőit, szereplőit sorakoztatja fel. Kiemelt figyelmet fordít a fesztivál a visegrádi régióra, innen érkezik a külföldi vendégek jelentős hányada és témaként is több program foglalkozik a közvetlen „szomszédsággal”.

A múzeum épületén kívül egyéb helyszíneken is izgalmas programok várják az irodalomszerető érdeklődőket. Beszélgetések, gyerekprogramok, városi séta, zene, film és még sok minden más látható és hallható az idei Transzferen! A programok többsége ingyenesen látogatható.

A teljes programot itt találjátok, de kedvcsinálónak mi is ajánlunk öt ingyenesen látogatható eseményt.

09.29. csütörtök 19.00 Utópia 501 / fesztiválindító felolvasás a PIM-ben

Ötszáz évvel ezelőtt jelent meg Morus Tamás műve, az Utópia. Az eltelt fél évezred során Jókaitól Huxley-ig számtalan szerző képzelte el és írta meg népek, országok, földrészek, az emberiség vagy éppen az univerzum jövőjét. Az Utópia501 egyfajta közép-európai helyzetjelentés. Ismert és fiatal hazai és visegrádi írókat kértünk fel arra, hogy fantáziájukat szabadjára engedve írják meg, milyennek képzelik a jövőt.

Résztvevők: Bartók Imre, Berta Ádám, Dragomán György, Pavla Horakova (CZ), Silvester Lavrík (SK), Nemes Z. Márió, Potozky László, Térey János, Marianna Serocka (PL), Spiró György, Ondřej Štindl (CZ), Ziemowit Szczerek (PL).

Moderátor: Szegő János.

Magyar, cseh, lengyel és szlovák nyelven.

Ingyenes program.

09.29. péntek 19.00 Glukhovsky: Futu.re / beszélgetés és felolvasás

A Metró 2033 Univerzum sorozatot jegyző Dmitry Glukhovsky nem egy szobatudós alkat; hat nyelven beszél, újságíróként bejárta a fél világot az Északi-sarktól a csernobili tiltott zónáig. Első könyvét – Metró 2033 – díjazta az Európai Science Fiction Társaság, jogait több mint 20 országban értékesítették, és videojáték is készült belőle.

A folytatást – Metró 2034  – a szerző ingyen elérhetővé tette az interneten, és felkért egy ismert előadóművészt elektronikus zenei kompozíció megalkotására a könyv alapján. Magyarul is számos könyve olvasható.

A beszélgetésen nem csupán társadalomkritikus disztópiái, de a szerzői jogokról, a szerzői szerepről vallott nézetei is terítékre kerülnek.

Az Európa Könyvkiadóval közös program.

Résztvevők: Dmitry Glukhovsky író, újságíró (RU); M. Nagy Miklós szerkesztő, műfordító, az Európa Könyvkiadó igazgatója.

Helyszín: PIM.

Orosz nyelven, szinkrontolmácsolással.

Ingyenes program.

 

09.29. péntek 20.00 Férfi munka?  ̶  Női szerzők a sci-fi világában / beszélgetés

Rég elmúltak azok az idők, amikor a science fiction szinte kizárólag a férfiak játszótere volt. Mind az olvasók, mind a szerzők között egyre több a nő, és női szerzőknek ítéltek az elmúlt évtizedekben több neves zsánerirodalmi díjat is. A folyamatot sokan a sci-fi megújulásához és gazdagodásához kapcsolják, mások a hagyományos tematika felhígulását látják benne. De mit adtak a nők a sci-finek, és miért fontos a jelenlétük az irodalom fantasztikus területén is?

Résztvevők: Antuza Genescu műfordító, író (RO); Varga Bea (On Sai) író; Takács Gábor sci-fi blogger.

Moderátor: Kleinheincz Csilla író, szerkesztő.

Helyszín: PIM.

Magyar és angol nyelven, szinkrontolmácsolással..

Ingyenes program.


10.01. vasárnap 12.00-22.00 Sci-fi maraton a Filmvilággal

Bár a nagyközönség szemében a science-fiction műfaja az elmúlt évtizedekben egyre inkább egyenlővé vált a speciális effektusokkal és szuperemberekkel telezsúfolt, méregdrága látványattrakciókkal, szerencsére a mai napig készülnek gondolatgazdag, provokatív és társadalmi témákat boncolgató alkotások is. A tudományos-fantasztikum mindig is egyaránt felmutatta a tudományos gondolkodás elméleti gazdagságát, intellektuális többlettartalmát és a fantasztikum fikcióinak lenyűgöző képzeletvilágát, merész, akár költői fogalmazásmódját. A Filmvilág filmművészeti folyóirat válogatásában öt olyan sci-fi kerül bemutatásra, amely bizonyítja a műfaj klasszikus érdemeinek töretlen életképességét.

Helyszín: PIM.

A filmeket magyar nyelven angol felirattal vagy eredeti nyelven magyar felirattal vetítjük.

Ingyenes program.

 

2017.10.01. vasárnap 17.00 Elképzelt világok politológiája, avagy tudományos-fantasztikus világrendek / beszélgetés

Az emberiség jövőjét illetően kevés dologban lehetünk biztosak – ezek egyike, hogy amíg emberek vannak, politika is lesz. De vajon mit és hogyan tudhatunk meg a jövő politikai rendszereiről? Az egyik megoldás, ha a tudományos-fantasztikus irodalomhoz nyúlunk és megvizsgáljuk, milyen politikai rendszereket képzeltek el azok, akik hivatásszerűen gondolkodnak más világokról. Lesznek-e a jövőben demokráciák – vagy utópiák, netán disztópiák kialakulására számíthatunk? Merre haladnak majd a robotjogok – lesz-e robot párt és robot miniszterelnök-jelölt? Hogyan érintené politikai rendszereinket, ha idegenekkel találkoznánk?

Résztvevők: Michal Hvorecky író, újságíró (SK); Molnár B Gábor író; Filippov Gábor politológus, elemző.

Moderátor: Tóth Csaba író, politológus.

Helyszín: PIM.

Magyar és angol nyelven, szinkrontolmácsolással.

Ingyenes program.

 

Programfüzet: issuu.com

 

FORRÁS: pim.hu és ranszferfeszt.blog.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436020
Megjelenés: 2017-10-16
méret: 125 mm x 197 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632936710
Megjelenés: 2017-04-13
méret: 183 mm x 124 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább

Itt a transzfer, gyere, szállj fel!