Magyar étel és irodalom a Párizsban

Írói fogások – terítéken az irodalom címmel holnap nyílik kiállítás a Párizsi Magyar Intézetben. A július 13-ig tartó, ingyenesen látogatható tárlaton a kurátorok magyar irodalmi szövegek segítségével reflektálnak napjaink gasztroőrületére, hogy bemutassák, nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.

Részlet Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéből

 

A Párizsi Magyar Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös, új kiállításán a magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatja be, mint például az evés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya. Az étel élvezete és az evésben rejlő erotika, de akár furcsaságok bekebelezése is gyakran bukkan fel az irodalmi szövegekben.

A kiállításon az írói relikviáknak egy sajátos, korábban aligha látható válogatását tálaljuk: klasszikus és kortárs íróink konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokasága került a vitrinekbe. Többek között Kazinczy kávéscsészéje, Madách Imre fűszertartója, Arany János pecsenyéstála, Csinszka cukortartója, Németh László tányérja, Nemes Nagy Ágnes teáskannája, Mándy Iván süteményes tányérja, Weöres Sándor tányérja. A falakat kortárs írók tányérjai díszítik: Cserna-Szabó Andrásé, Fehér Béláé, Garaczi Lászlóé, Grecsó Krisztiáné, Háy Jánosé, Nádasdy Ádámé, Schein Gáboré, Takács Zsuzsáé, Térey Jánosé, Tóth Krisztináé, Várady Szabolcsé.

 

Forrás: parizs.balassiintezet.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435382
Megjelenés: 2017-08-31
méret: 165 mm x 185 mm

KRÚDY GYULA

Tovább

GRECSÓ KRISZTIÁN

Tovább

ESTERHÁZY PÉTER

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Párizsban járt az irodalom – Írói fogások címmel élet és irodalom kapcsolatáról nyílik tárlat Párizsi Magyar Intézetben.