Kovács András A Kádár-rendszer és a zsidók című könyvének bemutatóját ajánljuk

Ez a kötet korábban zárt levéltárakban őrzött titkos iratok közzététele és elemzése révén azt mutatja be, hogy hogyan kezelte a „zsidó ügyeket” a magyar pártállam 1957 és 1989 között, hogy milyen volt – nemzetközi összefüggésekbe ágyazva – a „legliberálisabb” kommunista rezsim, a Kádár-rendszer „zsidópolitikája”. Kádár János és Leonyid Brezsnyev, szovjet pártfőtitkár 1967-es telefonbeszélgetéseinek jegyzőkönyveiből és egy sor más dokumentumból jól követhető, hogy hogyan irányította és hangolta össze a moszkvai vezetés a szovjet tömb országainak politikáját „zsidó ügyekben”, és mekkora volt a magyar pártvezetés mozgástere ezen a területen. A könyvről Ungváry Krisztián beszélget a szerzővel november 4-én, hétfőn 18 órától a Magvető Caféban.

A könyv témái és felosztása

A kötetbe felvett dokumentumok öt fontos téma köré rendeződnek: az Izraellel kapcsolatos politika, az Eichmann-ügy, a hatnapos háború 1967-ben, a nemzetközi zsidó szervezetekhez való viszony és a hazai zsidósággal kapcsolatos ügyek. Az utóbbi témakör kapcsán bemutatásra kerülnek az elnyomás mechanizmusai: hogyan működtek és milyen eszközöket használtak a pártállami szervek a zsidósággal kapcsolatos politikai célok elérésére, milyen adatok és információk alapján döntött a politika ,,zsidó ügyekben”, milyen meggondolások alapján kerültek egyes személyek és ügyek a politikai rendőrség látókörébe, hogyan folyt a titkos információszerzés a zsidó hitközség életéről és általában az országban élő zsidókról, miről jelentettek a beépített ügynökök, illetve hogyan használták fel ezeket az információkat a pártállami vezetők leplezetlen nyomásgyakorlásra és manipulációra politikai céljaik elérése érdekében.

 

 

A könyv borítója.

 

 

Beszélgetés a könyvről a Klubrádióban

Csak semmi majré – magyar zsidó történetek: Rózsa Péter beszélgetése a kötetről a Klubrádióban Kovács Andrással és Köves Slomóval, 2019. október 24-én.

 

 

A program Facebook-eseménye is elérhető. A könyv 20% kedvezménnyel megvásárolható lesz a helyszínen.

 

 

 

A fejléckép forrása a szerzőről.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631366136
Megjelenés: 2019-09-04
méret: 235 mm x 165 mm

Kovács András

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
INTERJÚ
2019-02-13 09:54:37

„Én sem egy tündérmesében cseperedtem” – Interjú Ozsgyáni Mihállyal

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

A kötetről a szerzővel Ungváry Krisztián beszélget majd november 4-én, hétfőn 18 órától a Magvető Caféban.