Könyvillusztrációs pályázat és fesztivál októberben Budapesten!

Először rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált a Graphifest keretében október második felében. A cél a hazai illusztrációs művészetek megújítása, a legjobb pályaműveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen állítják ki.

Hiánypótló kezdeményezés

„Magyarországon méltatlanul kevés szó esik a könyvillusztrációról, pedig az egyenértékű lehet az irodalmi szöveggel" – mondta Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón. Herbszt László grafikus, a fesztivál művészeti vezetője szerint a hazai gyermekillusztráció világszínvonal közeli, de a kortárs felnőtt szépirodalmi illusztrációk presztízsét erősíteni kell. Mint felidézte, a hazai illusztráció a rendszerváltásig erőteljes vonulatot jelentett, azt követően azonban a dolog megszakadt, a felfelé ívelő szakasz a kétezres évek első felében indult meg újra, de leginkább csak a gyermekillusztrációk tekintetében.

 

Helyszín, időpont, pályázati kategóriák

Révész Emese művészettörténész kiemelte: az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál október 16-tól 30-ig fog tartani, és egyéves előkészítő munka előzte meg. Mint elhangzott, Magyarországon Miskolcon, Győrben, Salgótarjánban és Békéscsabán is tartanak grafikai biennálét, de egyik sem foglalkozik a kortárs illusztráció bemutatásával. A fesztiválra kiírt pályázat egyik fontos célközönsége a fiatal hazai grafikus színtér, a másik pedig a kiadók, amelyeket arra szeretnének ösztönözni, hogy végre megjelentessenek felnőtt irodalmi illusztrációs köteteket. Négy kategóriában írták ki a pályázatot: fikciós gyermek- és felnőtt szépirodalom; nem fikciós, természettudományos jellegű illusztrációk; kötött szépirodalom; valamint szöveg nélküli képkönyvek kategóriában várják a műveket augusztus 30-ig. A pályamunkákból válogatott tárlatokat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében, valamint a PIM-ben láthatja majd a közönség.

 

Ady, Csáth és Örkény életműve a fókuszban
A kötött szépirodalom kategóriában három idén évfordulós alkotó, a száz éve elhunyt Ady Endre és Csáth Géza, valamint a negyven éve elhunyt Örkény István műveihez kapcsolódó pályaműveket várnak, a legjobb alkotásokból a PIM-ben rendeznek kiállítást. „1957-ben és 1977-ben is rendeztek kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban Ady-művekhez kapcsolódó illusztrációkból, most a jelen olvasatára vagyunk kíváncsiak. A Csáth-jubileumon jelenleg is van egy kiállítás a PIM-ben, az ő munkássága nagyon alkalmas arra, hogy általa 21. századi tartalmakat közvetítsünk képileg is. Örkény könyvei eleve összekapcsolódtak a kortárs grafikával, gondoljunk csak Réber László rajzaira az egypercesek mellett" – sorolta Révész Emese. Herbszt László megjegyezte, hogy Csáth Géza „crossover figura" volt, hiszen nemcsak író, hanem orvos, zeneszerző, aki naplóit maga illusztrálta. Úgy vélte, Adyt aktualizálni kellene, itt az ideje, hogy gondolatai, világa az illusztrációkban 21. századi módon jelenjen meg.

 

Nemzetközi zsűri és workshopok

A világhírű francia illusztrátor, Serge Bloch vezette szakmai zsűri által legjobbnak ítélt, első három helyezett alkotást a PIM megvásárolja gyűjteménye számára. A fesztivál keretében olasz, szlovák, cseh és japán illusztrátorok munkái is láthatóak lesznek, workshopokat is rendeznek. A tervek szerint a tárlatok anyaga magyarországi vidéki nagyvárosokban és a külföldi magyar intézetekben vándorkiállításon fog megjelenni, kétnyelvű katalógus kíséretében.

 

 

Demeter Szilárd a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a PIM-ben 2020-tól elindulhat egy gyermekirodalmi központ.
Az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál pályázatának technikai részetei a www.aranyrajzszog.hu oldalon találhatók.

 

Forrás: mti


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-04-02 09:38:44

Nyilvánosak az Év Gyerekkönyve Díj 2020-as jelöltlistái

Tovább

A PIM és az Aranyrajzszög Társaság közös, nyílt illusztrációpályázatát négy kategóriában írták ki, augusztus 30-ai határidővel.