Könyves programok Budapesten a Múzeumok éjszakáján

Az idei Múzeumok Éjszakája csaknem kétezer programja közül a budapesti eseményeket válogattuk ki nektek.

Figyelmetekbe ajánljuk az Ady Emlékmúzeumot, ahol Ady és Csinszka pesti lakásának levegőjét szívhatjátok magatokba, vagy Ady verseket hallgathattok, adhattok elő. A Bajor Gizi Színészmúzeumban az orosz drámairodalom és novellairodalom megkerülhetetlen alkotójával, Csehovval ismerkedhettek meg közelebbről. A Természetrajzi Múzeumban gyerekekkel lesz  érdemes elnézni, ugyanis itt Mesekerengő címen mesemondáson és kalandos kincskeresésen vehettek részt. Az Egyetemi Könyvtár programjai közt minden könyvbarát találhat kedvére valót. A Fiumei úti sírkertben művészek sírjait nézhetitek meg egy temetői séta során. Az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóteremben az állandó kiállításra érdemes benézni, illetve itt a kicsiket bábelőadással várják.
Az Eötvös 10-be a József Attila emlékkiállítás miatt érdemes benézni, a Magyar Kereskedelmi és Vengélátóipari Múzeumba pedig Krúdy miatt. De a Képzőművészeti Egyetem könyvtárát is érdemes egyszer meglátogatni, szerencsére ezen az éjszakán erre is sort keríthetünk, és ha már ott járunk, gyerekkönyv illusztrációt is készíthetünk. A Magyar Írószövetség épületében Arany János Fülemile című művének előadását hallgathatjátok meg, bejárhatjátok a legendás épületet, sőt Hobo Hármasoltár című estjén is részt vehettek.

A Magnet Közösségi Házában két előadást is ajánlunk. Az egyik Feldmár Andrásé volna, akivel a családi hazugságok és a hipnózis tárgykörében tágíthatjátok ismereteiteket, a másik pedig Spiró Györgyé, aki Csehov Három nővér című művét fogja elemezni. A József Attila Emlékhelyen lesz irodalmi activity, József Attila séta, verses tárlatvezetést Jordán Tamással és koncert. A Mesemúzeumba Boribon koncertre vihetitek a kicsiket, vagy táncolhattok a Rutkai Bori Banda zenéjére is.
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Színész Bob rendhagyó irodalomórájával és a Vörösmarty Gimnázium végzős diákjainak Dürrenmatt előadásával várja az érdeklődőket. Az Országos Széchényi Könyvtár majdnem minden programja érdekesnek ígérkezik könyves szemmel, de különösen a könyvtármélyi kalandtúra, ahogy a Petőfi Irodalmi Múzeum programjait is érdemes átböngészi a könyvmolyoknak, hiszen itt Petőfivel kezdve, Arany Jánoson és Szabó Magdán át Cseh Tamásig számos alkotó művészetét megismerhetjük közelebbről. Nem beszélve arról, hogy a szervezők Fábry Sándorral és Vágó Istvánnal a popkultúrát is a múzeumba csempészték. A Törley Pezsgőmanufaktúra programjai közül D. Tóth Krisztina, Fiala Borcsa és Szentesi Éva beszélgetését ajánljuk.

Ha a válogatásunkban nem találtatok kedvetekre valót, akkor se csüggedjetek, hiszen számtalan rendezvény lesz ezen az éjszakán, melyek közül jó néhányizgalmasnak ígérkezik, de mi helyszűke miatt ezeket nem ismertettünk. A teljes kínálatot itt böngészhetitek át!


FELDMÁR ANDRÁS

Tovább

Spiró György

Tovább

Szentesi Éva

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Spiró, Csehov, Feldmár és Ady a Múzeumok éjszakáján.