Kertész Imre tanulóéveiről nyílik kiállítás a pápai Zsinagógában

Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 címmel nyílik kiállítás eddig kiadatlan fotókkal és vallomásokkal szerdán a pápai Zsinagógában. A tárlat az irodalmi Nobel-díjas szerző tanulóéveire koncentrál, azokra az élményekre, amelyek az alkotói pálya későbbi irányát, témaválasztásait is meghatározzák.

A Nobel-díjas író tanulóévei
Kertész Imre iskolai évei 1934-ben kezdődtek, amikor ötéves korában szülei elváltak, és egy neves pesti fiúinternátusba íratták, ahol elemi iskolai tanulmányait végezte. A kiállítás végig követi Kertész Imre életét a gimnáziumi és a rövid ideig tartó újságírói éveken, valamint első feleségével való megismerkedésén át egészen 1955-ig, amikor úgy dönt, hogy a független írói pályát választja.

 

 

 A pápai zsinagóga. / Fotó: Wikipedia

 

Ismeretlen fotók és kiadatlan vallomások

A kiállítás nem csupán az életmű rejtett rétegeire kívánja ráirányítani a figyelmet, hanem címéhez híven eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig a korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó kiállítás az író 2003-as pápai látogatásának az emlékét is megidézi a látogatók számára. A tárlatot szerdán Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet igazgatója nyitja meg.

Az eseményt a Facebookon itt találjátok.

 

MTI

 


KERTÉSZ IMRE

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Eddig ismeretlen fotók és kiadatlan vallomások Kertész Imre tanulóéveiből.