Jövő hét csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét

Immár 89. alkalommal kerül megrendezésre az Ünnepi Könyvhét a budapesti Vörösmarty téren. A könyvünnepet nem csak a fővárosban tartják meg, hanem több vidéki nagyvárosban, és a határon túl, Kolozsvárott is. A kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe öt napon át, június 7-től 11-ig tart, és a rendezvényen majdnem kétszáz kiállító vesz részt. A látogatók részt vehetnek számtalan ingyenes programon is: könyvbemutatókon, beszélgetéseken, dedikálásokon, és koncerteken.

Az Ünnepi Könyvhét ünnepélyes fővárosi megnyitójára június 7-én, csütörtökön, 16.00-kor kerül sor a Vörösmarty téren, ahol ez alkalomból Berg Judit írónő, illetve az Írók Boltja előtt Kántor Péter mond beszédet. A vidéki megnyitó helyszíne idén Szekszárd városa lesz. A könyvünnepnek kiemelt eseménye Cecelia Ahern írónő budapesti látogatása, akivel a pódiumon csütörtökön 17 órától Balázsy Panna beszélget, majd ezt követően 18 órától kerül sor a dediklásra a Dedikálószigeten (Vörösmarty szobor mellett). Valamint meg kell említenünk egy új programot, a 47-es és 49-es vonalán közlekedő könyvvillamost is, amelyen szombaton és vasárnap délután írókkal, költőkkel lehet majd találkozni.

Az ötnapos rendezvényre több mint 300 kötet jelenik meg, ebből 59 verses- és 71 prózakötet, 25 esszégyűjtemény, 22 irodalomtudományi, 21 történelmi munka, 11 szociológiai és filozófiai munka, nyolc művészeti album, 52 gyerek- és ifjúsági mű, valamint négy antológia. Ha valaki az összes újdonságot meg szeretné vásárolni, 960 ezer forintot kellene a Vörösmarty téren hagynia. Az új könyvek átlagára 3100 forint, a legdrágább új kiadványt 8300, a legolcsóbbat 1400 forintért lehet megvásárolni. A legtöbb könyv, összesen 14 kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg.
A Vörösmarty tér nagyszínpadán szombaton este Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András zenés irodalmi estje, míg vasárnap Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton, Boros Levente és Ratkóczy Huba műsora várja a közönséget. A Könyvhét minden napján "könyvsommelierek", Nyáry Krisztián és Török András adnak személyes könyvválasztási tanácsokat a MKKE standjánál, ahol az érdeklődők a könyvekhez illő borok kiválasztásában is segítséget kaphatnak.

A további budapesti dedikálásokról itt, a programok részleteiről itt, a Szép Magyar Könyv Verseny 2017-es mezőnyének legjobbjairól itt tájékozódhattok. Valamint innen tölthetitek le a Könyvhét hivatalos könyvlistáját. A lista több mint háromszáz címet tartalmaz, ám ez korántsem teljes, hiszen számos kötet – többek közt a külföldi szerzők új könyvei – nem került fel rá.

Az Ünnepi Könyvhét kísérőprogramjaként kerül megrendezésre a 11. Margó Irodalmi Fesztivál, melynek a programjából itt válogattunk. A Líra Kiadó Csoport programjait pedig itt gyűjtöttük össze.

 

mindennapkonyv.hu / MTI / unnepikonyvhet.hu

 


Cecelia Ahern

Tovább

Berg Judit

Tovább

GRECSÓ KRISZTIÁN

Tovább

SIMON MÁRTON

Tovább

Kántor Péter

Tovább

Závada Péter

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Már csak hatot kell aludni a legnagyobb hazai könyvünnepig!