Ismerd meg Mátyás király könyvtárát!

A Corvina Könyvtár budai műhelye címmel nyílt kiállítás az Országos Széchenyi Könyvtárban, melyen Mátyás király itthon őrzött corvinái mellett megtekinthetők külföldi gyűjteményektől érkezett kódexek is. A kiállítás egyedülálló, ugyanis soha nem látott módon együtt tekinthető meg csaknem valamennyi Magyarországon őrzött corvina, közel ötven kódex, valamint Párizsból, Lipcséből, Torinóból és a Vatikáni könyvtárból is érkeztek kódexek.

Az OSZK-ban ehhez a Corvinához hasonló csodálatos könyvtárgyakat tekinthettek meg. / Kép forrása: corvina.oszk.hu

 

A Corvina könyvtár Hunyadi Mátyás itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára volt. Nagyságát nem ismerjük pontosan, talán kétezer kötetet számlált, méreteiben csak a vatikáni könyvtár múlta felül. A fennmaradt mintegy kétszázhúsz corvinát hazánk, Európa és az Egyesült Államok könyvtáraiban őrzik. A kódexek lapjain az antikvitás szellemi és etikai újjáélesztésén fáradozó humanisták legfontosabb olvasmányai, valamint az azokat kísérő vizuális formakincs elvenedik meg.
A pompás itáliai kódexek megrendelése mellett a királyi udvarban is készültek értékes kéziratok. A műhely működésének magas színvonalát jelzi, hogy különleges, eddig egyöntetűen itáliainak tartott kódexekről derült ki a budai eredet. A budai kódexkészítők nem kizárólag a királyi könyvtár számára teljesítettek megbízásokat, hiszen – követve a király példáját – magas rangú főpapok is megbízóik közé tartoztak. Ezek közül több munka is megtekinthető a tárlaton.
A kiállításhoz kapcsolódan megújult a corvinákat bemutató honlap, amelyen digitális formában valamennyi Magyarországon őrzött corvina megtekinthető.

A tárlat 2019. február 9-ig lesz látogatható, a felnőtt belépő ára pedig 2600 Ft (emellett kedvezményes jegyek is válthatók).

További információ a tárlatról itt.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155913105
Megjelenés: 2018-10-16
méret: 202 mm x 285 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Pazar kiállítás Mátyás corvináiból az OSZK-ban.