Irodalmi színjátszó napok Balassagyarmaton

Tizenhárom előadást mutatnak be Balassagyarmaton a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig. Az amatőr színházi mozgalom seregszemléjét 36. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei városban.

Tíz hazai és három határon túli színjátszócsoport mutatkozik be a színjátszó fesztiválon. A budapesti, aszódi, győri, pécsi, debreceni és tatabányai csoportok mellett Balassagyarmatra érkezik a losonci Kármán József Színház és a Nánai Színjátszócsoport Szlovákiából, valamint a Móka Színjátszó Csoport Romániából.
Az előadások három helyszínen láthatók: a szobaszínházban, az épület játszóhellyé átalakuló aulájában és a csaknem kétszáz ember befogadására alkalmas színházteremben. A nézők izgalmas válogatást láthatnak régi és új klasszikusokból, lesz egyszemélyes és csoportmunkára épülő produkció, valamint aktuális társadalmi problémákat feszegető játék. A fesztivál második és harmadik napján a zsűri értékeli az előző napi előadásokat, a játszók és az érdeklődők részvételével szakmai műhelybeszélgetéseket is folytatnak.
Neves színház szakemberek értékelik a versenyprodukciókat: Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Regős János színész, rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke és Bagossy László rendező, író.
Pénteken Sickpicnic koncert, szombaton Fesztparty zárja a napot.

A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztivállá vált, majd 1983-tól már több napos, nemzetközi, nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.

 

Forrás: MTI

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
INTERJÚ
2019-02-13 09:54:37

„Én sem egy tündérmesében cseperedtem” – Interjú Ozsgyáni Mihállyal

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Amatőr színházi seregszemle.