Felpróbálnád az Abigélből Vitay Georgina ruháját?

Szabó Magda születésének 100. és halálnak 10. évfordulója alkalmából interaktív Abigél kiállítás nyílik kedden a budapesti Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen, ahol a látogatók beülhetnek Torma Gedeon igazgató irodájába vagy Vitay Georgina egyenruháját is felpróbálhatják.

Szabó Magda, a 20. század egyik legelismertebb magyar írónője, számtalan regény, novella szerzője, írásai a világ számos országában sikert arattak, máig ő az egyik legtöbbet fordított magyar író. Ezt az elismertséget mutatja, hogy az MTV szervezésében készült Nagy Könyv című intervíziós vetélkedőben az Abigél című regényét a harmadik legjobb könyvnek választották meg a nézők. A televízió történetének szerves darabja a regényből készült tévésorozat, amely hűen adja vissza a második világháború alatt tanuló diáklányok mindennapjait.


Herpai András muzeológus, a kiállítás rendezője kiemelte: a kiállítás rendezésekor az volt a céljuk, hogy a látogató a főszereplője lehessen a bemutatónak és ne vitrinekben kiállított tárgyak között ismerhesse meg az 1978-ban forgatott sorozat tárgyait és kellékeit, hanem az enteriőrben a látogató „maga lehessen a Matula diákja”.

Mint mondta, a Pollack Mihály téri épületben két különböző helyszínen lett berendezve a tárlat, az egyikben Abigél szobra és a kis kert jeleníti meg az arborétumot, a másik helyszín pedig egy tanterem és egy tanári iroda, felidézve ezzel Torma Gedeon igazgató irodája. „Itt lehet majd felpróbálni a jelmeztárunk darabjait, köztük azt a ruhát is, amelyben Szerencsi Éva Vitay Georgina szerepét alakította” – fejtette ki a muzeológus.

Elmondta, hogy a jelmeztárban több mint 80 ezer tételnyi anyagot őriznek, ebből válogatták ki azt a néhány tucatot, amelyet felhasználtak a bemutatóhoz: a ruhák mellett különböző kellékeket és eszközöket, valamint azt az emblematikus gramofont is, amely az utolsó részben, a nagy Gedeon-napi mulatságban megszólal, amikor Vitay végleg megszökik a Matula Református Gimnáziumból.Az MTVA archívumának jóvoltából az írónővel készült riportokat és filmrészleteket láthat, valamint eddig nem ismert hanganyagokat hallhat a közönség.

Fotó: Pinterest

Forrás: MTI


Kiemelt kapcsolat:
1. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/abigel-2
Kapcsolódó aloldalak:
1. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/ifjusagi-irodalom/regenyek/szuletesnap-6
2. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/ifjusagi-irodalom/regenyek/tunder-lala-6
3. https://www.lira.hu/hu/szerzo/szabo-magda


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634153597
Megjelenés: 2017-04-30
tovább ►
ISBN: 9789631189797
Megjelenés: 2011-07-08

SZABÓ MAGDA

Tovább
Ez is érdekelhet:

INTERJÚ
2018-05-17 14:00:11

„Kurt Vonnegut sokat segített, amikor nem találtam kiutat” – Interjú Likó Marcell-lel

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább
MINDENNAPI
2020-04-05 21:23:14

Részletek Paulo Coelho regényeinek új kiadásaiból

Tovább

Próbáld fel azt a ruhát, amelyben Szerencsi Éva Vitay Georgina szerepét alakította!