Emily M. Danforth az őszi Margó Fesztivál meghívott vendége lesz

Emily M. Danforth amerikai írónő, a Cameron Post rossz nevelése című regény szerzője a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár vendége lesz 2019. október 13-án vasárnap, a Várkert Bazárban. A műből Chloë Grace Moretz főszereplésével Sundance-nagydíjas film is készült. A téma óriási port kavart az év elején Magyarországon.

A történetről

A tizenéves Cameron Post szülei egy autóbalesetben váratlanul meghalnak és a lány első, sokkoló reakciója a megkönnyebbülés. Az suhan át az agyán, hogy hála az égnek sosem fogják megtudni, mit tett pár órával korábban: a legjobb barátnőjével csókolózott a szénapadláson.

 

Cam a szülei halálát követően a mélyen vallásos nagynénjéhez és jó szándékú, de reménytelenül régimódi nagyanyjához költözik. Tudja, hogy attól kezdve egészen más lesz az élete. A Montana állambeli Miles Cityben a túlélés két legfőbb alapszabálya: olvadj be, és hagyj békén másokat! Cam mindkettő tökéletes szakértője lesz – de az érzéseit és vágyait nem tudja magában elfojtani.

 

Egy napon a kisvárosba költözik Coley Taylor, a gyönyörű és hibátlan cowgirl, aki az iskola legmenőbb srácának a barátnője. Coley és Cam között váratlan, intenzív barátság alakul ki, amely, úgy tűnik, akár több is lehet, mint barátság… De amikor ez már-már reális lehetőséggé válik, Cameront hideg zuhanyként éri a felismerés: csúnyán elárulták.

 

Nagynénje drasztikus lépésre szánja el magát annak érdekében, hogy „helyrehozza” az unokahúgát – az Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpont bentlakásos nevelőprogramjába küldi őt.

 

A Cameron Post rossz nevelése egy felejthetetlen regény önmagunk felfedezéséről és arról, hogyan találjuk meg a bátorságot ahhoz, hogy a saját szabályaink szerint éljük az életünket.


A regényből Chloë Grace Moretz főszereplésével Sundance-nagydíjas film is készült.

 

Jelenet a filmből.

 

 

A szerzőről

Emily M. Danforth érdeklődésének középpontjában már egyetemi tanulmányai során is a regényírás állt, a Nebraska-i és Montanai Egyetemen szerzett MFA, majd PhD-fokozatot angol nyelv és irodalomból. Írói pályája mellett kreatív írást és irodalmat tanít, valamint tagja a prózai írásokat publikáló The Cupboard szerkesztőségének is.

 

Olvasói vélemények

Oldalunkon több ízben is foglalkoztunk a nagysikerű regénnyel. Január 29-ei ajánlónkban bloggerünk úgy fogalmaz: „Több szempontból is rendkívüli a könyv, mert az érzékletes írásmódja mellett rengeteg társadalomkritikát is tartalmaz, hiszen lehet találgatni, mégis a felnőttek vagy a kortársak hogy reagálnak arra, amikor kiderül Cam titka. És hát nyilván a kulcskérdés. Vajon Isten elítéli a homoszexualitást?”

 

Egy másik bloggerünk terjedelmes elemzésében arra a következtetésre jut, hogy a „Cameron Post rossz nevelése nem óda a homoszexualitásról, és nem is lesz az LMBTQ közösség szent könyve. A regény egy történet, ami kísérletet tesz arra, hogy megismertesse az olvasót azokkal a társadalmi és vallási problémákkal, melyek megbélyegzik az olyan embereket, akik mások.”

 

Személyesebb hangvételű gondolatébresztőjében saját vallásán keresztül megértendő identitását és a könyv összefüggéseit taglalja Véda: „Kiváltképp tetszett, hogy az írónő leszbikusként végig objektív tudott maradni az Isteni Ígéret, és általában véve az átnevelő táborokkal kapcsolatban, nem nyilvánít véleményt, nem festi le fegyenctáborként az intézményt. Végtelenül szimpatikus, hogy a kötetben a karakterek hétköznapi emberek maradnak minden gyarlóságukkal, negatív és pozitív tulajdonságaikat egyaránt megjelenítve. A könyvben társadalomkritikát kapunk bőven, de ezek majdnem mindig kérdésekbe vannak csomagolva, vagy azokat indítanak el az olvasóban. Számomra fontos volt, hogy nem próbálta meg rózsaszín cukormázba vonni a melegeket, amely szándékkal sajnos több LMBTQ regényben is találkoztam már, és soha nem értettem a megalapozottságát. A vallásos embereket nem festette le mérhetetlen gonoszokként, akik ha máglyára nem is, de minimum rögtön ítélő bíróság elé vetik azt, aki más.”

 

A magyar kiadás borítója.

 

 

Legutóbbi cikkünkben LMBTQ-könyvek listájára raktuk a szerzőt és a regényt, de üzenetének – a fentiek fényében – univerzális tartalma miatt minden érdeklődőt arra biztatunk, hogy vegyenek részt a várhatóan rendkívüli érdeklődésre számot tartó eseményen.

 

 

 

 

A szerző profilképe

 

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632932132
Megjelenés: 2019-02-05
méret: 200 mm x 125 mm x 35 mm

Emily M. Danforth

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

A világhírű Cameron Post rossz nevelése című regény írónője Magyarországra érkezik.