Egy éjszaka tele könyvekkel

A rendezvény szervezői több mint tíz helyszínen közel hetven programmal, könyvbemutatókkal, zenés programokkal és interaktív produkciókkal várják szeptember utolsó hétvégéjén, 29-én a(z olvasó)közönséget. A fővárosban és vidéken egyaránt egy éjszakára kinyitnak a könyvesboltok, így nemcsak a színvonalas programokon vehetünk részt, hanem könyvet is vásárolhatunk.

Az olvasásnépszerűsítő irodalmi és könyves fesztivál fővárosi eseményeire a Magvető Caféban, a Fókusz Könyváruházban, a Libri Könyvpalotában, a Bookline Móricz Zsigmond körtéri kávézójában, az Örkény István Könyvesboltban és az Alexandra Pódiumon kerül sor. A vidéki programoknak a Líra Debreceni Könyváruháza, a Líra szegedi Fókusz Könyváruháza, a székesfehérvári Alexandra Könyváruház valamint a Libri kecskeméti könyvesboltja és Pécelen a Kúria Rendezvényház ad otthont. A programokat a nagykereskedőházak és kisebb könyvműhelyek rendezik.

 

A részletes programot itt olvashatjátok:

 

 


BUDAPESTI PROGRAMOK

 

 

LÍRA MAGVETŐ CAFÉ
(1074 Budapest, VII., Dohány utca 13.)
 
Az est háziasszonya: Csapody Kinga
 
17.00
A VIDÁM NEUMANN – Wisinger Istvánnal
 
17.30
MESÉK FELESÉGEKRŐL ÉS FÉRJEKRŐL – Csóka Judit
 
18.00
„A NŐT KERESSÜK ELSŐ HELYEN, A PÉNZ LEGYEN RÁADÁS” – történetek a 19. századi házassági piacról – Szécsi Noémi fényképes előadása
 
19.00
SOHA NE KÉRDEZD – avagy Micimackótól a Vörös Rébékig versekről, dalokról és a hozzájuk tartozó történetekről beszélget Koncz Zsuzsával Karafiáth Orsolya
 
20.00
LEGKÖZELEBB MAJD SIKERÜL – Vámos Miklóssal
 
21.00
NÉZZ BE A SKANDINÁV KRIMIK KULISSZÁI MÖGÉ Jo Nesbø, Camilla Läckberg és Anders de la Motte könyveivel! Nézz be a skandináv krimik kulisszái mögé! Milyen helyszíneken játszódik, mitől megrázóak és borzongatóak Jo Nesbo és Camilla Läckberg vagy épp Anders de la Motte könyvei? Dobosi Beáta a szerzők fordítója, szerkesztője és Szász Dénes Norvégiát és Svédországot kiválóan ismerő idegenvezető lesz Oláh Andrea vendége. Animus Kiadó, General Press Kiadó
 
22.00
KIRÁLYI TÖBBES – Király Viktorral és Király Tamással
 
23.00
ROCK&ROLL ÁRUHÁZ – zenés időutazós divatbemutató Poós Zoltánnal
 
00.00 – 02:00
RETRO DISCO – Professzor Diszkó Múzyka
 
 
 
LÍRA FÓKUSZ – KÖNYV ÉS KULTÚRA
(1072 Budapest, VII., Rákóczi út 14.)
 
Az est háziasszonya: Oláh Andrea (Könyvbenutazom.hu, Trend FM)
 
17.00
Herpy Miklós: AGGHÁZY KÁROLY – EGY LISZT-TANÍTVÁNY ÉLETE ÉS KORA Aggházy Károly unokájával, Herpy Miklóssal beszélget Gombos László, az MTA Zenetudományi Intézet muzikológusa
 
18.00
MESETERÁPIÁS WORKSHOP Csóka Judittal
 
19.00
HOGYAN KÉSZÜL A NOVELLA – Légrádi Gergellyel „Csináljunk novellát!” Hogyan készül egy rövidpróza? Honnan indul és hova érkezik? Egy kezdet és több vég. Párhuzamos valóság. Miként kerül a novellába a váratlan, a véletlen és az olvasó maga? Légrádi Gergely író mesél róla, Fodor Annamária színésznő életre kelti, Oláh Andrea kérdez. Napkút Kiadó
 
20.00
A BUDAPESTI KRUMPLIHÉJPITE IRODALMI TÁRSASÁG MEGALAPÍTÁSA – TE EL MERED MONDANI…? El mered mondani, mi volt a legjobb könyv, amit olvastál? Ajánlanád másoknak másfél percben? Akkor gyere, és alapítsuk meg a budapesti Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot a Csatornaszigeteki Guernsey-n játszódó, nagysikerű regény alapötletét használva! Park Kiadó
 
21.00
AZ ALMA MEG A FÁJA – Szendi Nórával és Szendi Gáborral
 
22.00
BORZONGJ DRAKULÁVAL! Bram Stoker & J.D. Barker: Dracul – könyvbemutató, Agave Könyvek.
 
Folyamatos program: EGY KÖNYV ILLATA – Ha van kedved játszani, bekötött szemmel szagolj könyvekbe és mondd meg, mi lehet a kezedben? Idén is éjszakába nyúlóan szimatolhatsz OLÁH ANDREÁVAL, és a „legjobb orrú” olvasók természetesen könyvet nyerhetnek!

 

LIBRI KÖNYVPALOTA
(1072 Budapest, VII., Rákóczi út 12.)

 

Házigazda: Pion István

 
15.00
IRODALMI MAGAZIN– AZ OLVASÁS JÖVŐJE Beszélgetés az Irodalmi Magazin szerkesztőivel. Szentmártoni János, Kondor Péter János, Lipp Mónika Mária. Moderátor: Völgyi Tóth Zsuzsa.
 
16:00
TOMPA ANDREA: Omerta – A 2018-as Libri irodalmi díj nyertese egy igazi nagyregény, amely az ötvenes évek Kolozsvárjára, egy fojtogató történelmi környezetbe és egy furcsa szerelmi háromszög rejtelmeibe kalauzolja el az olvasót. Vendégünk a szerző.
 
17.00
KEMÉNY ISTVÁN– Versek jelenről, múltról és örökkévalóságról, amelyek két folyó közé ékelődve alkotnak új kontinenst egy költő életművében. A 2018-as Libri irodalmi díjak döntősével beszélgetünk új, Nílus című kötetéről.
 
18:00
CSERNA-SZABÓ ANDRÁS: Az abbé a fejével játszik – Egy könyv, amely a Teremtéstől az Apokalipszisig kíséri végig a világ sorsát, miközben a történelem- és irodalomkönyvek lapjairól ismert figurák szegődnek útitársnak az olvasó mellé. A szerzővel Pion István beszélget.
 
19.00
UNGVÁRY KRISZTIÁN: A szembenézés hiánya – Felelősségre vonás, iratnyilvánosság és átvilágítás Magyarországon 1990-2017 – Ebből a hiánypótló könyvből kiderül, hogy miért nem nyilvánosak hazánkban az ügynökakták, és hogy a rendszerváltás tényleges lezárásához szükséges számvetés elmaradása milyen következményekkel járhat. Beszélgetés Ungváry Krisztiánnal.
 
20:00
NÓGRÁDI GERGELY– A magyar kulturális élet egyik legsokoldalúbb alakja. Operaénekes, kántor, novella-, mese- és újságíró. Pion István legújabb novelláskötetéről beszélget a szerzővel.
 
21.00
ZÁVADA PÉTER: Je suis Amphitryon – A Trafó áprilisban mutatta be Závada Péter drámáját, amiben a klasszikus görög történet kortárs magyar művé változik. Költői nyelven énekel meg olyan súlyos témákat, amiktől a 21. században egyikünk sem függetlenítheti magát. Beszélgetés a szerzővel.
 
22:00
Háy Come Beck: Majdnem hangoskönyv – BECK ZOLTÁN, a 30Y zenekar énekesgitáros-dalszerzője és Háy János költő, író, drámaíró hangszereket és szavakat ragad magához, hogy elbontsa a határokat szépirodalom és popkultúra között. Vers-, próza- és dallamjáték sok humorral.
 

 

ÖRKÉNY ISTVÁN KÖNYVESBOLT
(1137 Budapest, XIII., Szent István krt. 26.)
 
15.00
Halász Margit, a JÓMADARAK PÁCBAN című regény szerzője felolvas a művéből, melyet követően a résztvevők egy kvíz keretében megnyerhetik a kötet egy példányát.
 
15.30
Tamás Zsuzsa, a KICSI MIMI-SOROZAT szerzője év végén megjelenő, ünnepi kötetéből, a Kicsi Mimi karácsonyából hallgathatnak meg egy részletet a jelenlévők a szerző előadásában.
 
16.00
TARJÁN TAMÁS, JÓZSEF ATTILA-DÍJAS IRODALOMTÖRTÉNÉSZRE EMLÉKEZÜNK Közreműködnek: Györei Zsolt irodalomtörténész, Köves József író, kiadóvezető, Zentai Péter, a MKKE volt igazgatója, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója és Kemény András kiadóvezető, a Kemény Szalon alapítója. Az emlékezést fotóösszeállítás vetítése és egy paródia felolvasása (Tarján Tamás – Reményi József Tamás tollából) színesíti. Moderátor: Kemény András.
 
17.00
KÖNYVBEMUTATÓ – Csepeli György és Ferenczi Borbála SORS-HÚZÓ című könyvét Bíró Judit történész (ELTE TáTK) mutatja be.
 
18.00
KÖNYVPREMIER – Steven Levitsky – Daniel Ziblatt A DEMOKRÁCIÁK HALÁLA című könyvet Krekó Péter politológus mutatja be a fordító, Felcsuti Péter társaságában.
 
19.00
KÖNYVPREMIER – Tóth Krisztina REPTÉRI NYÚL című könyvét, melyben Horváth Csaba kérdéseire válaszol Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője mutatja be.
 
20.00
TITKOK KAPUJA – Galkó Balázs Juhász Ferenc – estje a költő születésének 90. évfordulója alkalmából.
 
21.00
BLUES MINDENKINEK! – Vendégünk lesz: Kovács József, a BLUES története című könyv szerzője, és az általa alapított BLUES NIGHT LONG zenekar.
 
PROPORTION – PUTTO XXL Kőszeghy Flóra kiállítása az emeleten, a Cultiris Galériában
  
 

BOOKLINE MÓRICZ KÖNYVESBOLT ÉS KÁVÉZÓ
(1117 Budapest, XI., Móricz Zsigmond körtér 2.)

 

17.00

MÖRK LEONÓRA – Milyen titkokat rejthetnek egy család már-már feledésbe merült legendái, és milyen sorsfordító hatással lehet a múlt saját életünkre? A szerző legújabb, A Porcelánlány című regényéről mesél.
 
18.00
Hová tűntek a nők a történelemkönyvekből? – Az 50 elszánt magyar nő című könyv kapcsán a kötet egyik szerzője, NESET ADRIENN és Makai Erika szumóbajnok beszélget a múlt és a jelen elfeledett női hőseiről.
 
19.00
Hogyan félj bátran? – AL GHAOUI HESNA haditudósító, immár kétgyermekes riporter frissen megjelent gyermekkönyve, a Holli, a hős kapcsán mesél a félelem működéséről, és arról, miként meríthetünk belőle bátorságot.
 
20.00
Segítség, apa lettem! – SZÉL DÁVID blogger, pszichológus Túl a parán című könyve kapcsán beszél a szülői kihívások nehézségeiről és örömeiről. Kezdő apáknak kötelező!
 
21.00
Irány a grund! – A játszóterek titokzatos törvényekkel teli világába MAROS ANDRÁS vezeti be a közönségét Játszótéri pillanatok című új könyve kapcsán.
 
22.00
A szolgálólány meséje – Gilead közelebb van, mint gondolnánk? MARGARET ATWOOD hátborzongató regényéről Nádor Zsófia, a Jelenkor Kiadó és a Margaret Atwood-kötetek szerkesztője beszélget Ruff Orsolyával a Könyvesblogtól.
 

 
ALEXANDRA PÓDIUM
(1055 Budapest, V., Nyugati tér 7.)
 
14.00
ARANYMOSÁS IRODALMI KLUB A Könyvmolyképző Kiadó íróinak és íróiskolásainak szóló klub ez alkalommal nyilvános. A szerkesztők szeretettel várnak mindenkit ismerkedni, beszélgetni. Gyere, és kérdezd meg a könyvkiadásról, amit eddig nem mertél! Vezeti: Varga Bea
 
15.00
MIRE VÁGYNAK AZ OLVASÓK? Varga Beát (On Sait), a siker tintája szerzőjét kérdezi írói titkokról, olvasói csoportokról, lélektanról Wichnalek Attila.
 
16.00
BLOGGERTALÁLKOZÓ Kötetlen beszélgetés és ismerkedés bloggereknek, blogolni vágyóknak. Vezeti: Mihóczy Mercédesz / deszy-konyv.hu
 
17.00
ÁLMODJ VELÜNK! ELINDUL A VÖRÖS PÖTTYÖS KLUB A klub vezetőjét Róbert Katalin írót, szerkesztőt kérdezi a klub terveiről, és az idén megjelenő magyar regényekről Mihóczy Mercédesz. Utána interaktív beszélgetés és ötletelés a közönséggel.
 
18.00
KORTÁRS TÉMÁK, SZÍVSZORÍTÓ PERCEK Rácz-Stefán Tibort népszerű regényeiről, írói titkairól, hamarosan megjelenő műveiről kérdezi Babicz Anett (Zakkant olvas blog).
 
19.00
MENNYIT ÉR EGY KÖNYV? A Könyvmolyképző játékos irodalmi vetélkedője könyves kincsekért. Vezeti: Mihóczy Mercédesz
 
20.00
FELOLVASÁS A KALLIGRAM ŐSZI KÖNYVEIBŐL Bódi Péter, Gerőcs Péter, Mesterházy Balázs és Szendi Nóra részvételével.
 

 

 


VIDÉKI PROGRAMOK

 

 

LÍRA DEBRECEN KÖNYVÁRUHÁZ
(4025 Debrecen, Piac u. 57.)
 
Gyerekeknek ajánljuk
 
14.30
A TÖK ÉS A CSIKÓ – MESE MÁTYÁS KIRÁLYRÓL Gyermek színházi előadás
 
14.45
MESÉK, NÉPMESÉK, NÉPMONDÁK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL Felolvasószínház a DMK Alföld Gyermekszínpada előadásában
 
15.00
MIÉRT KELL KOHN BÁCSINAK NÉGY HŰTŐSZEKRÉNY? Felolvasószínház a DMK Főnix Diákszínpada és a DMK Alföld Gyermekszínpada előadásában. Szerkesztette Várhidi Attila Csokonai-díjas rendező.
 
16.00
Dr. Csiba László AKIT A NAGY VÍZ ELSODORT című új novelláskötetének felolvasószínházi előadással egybekötött bemutatója. Közreműködnek a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjai. A szerzővel beszélget R. Simor Katalin. Szerkesztette Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező.
 
18.00
„A KÖNYVET MINDIG KETTEN ALKOTJÁK: AZ ÍRÓ, AKI ÍRTA, S AZ OLVASÓ, AKI OLVASSA” – debreceni szerzők felolvasása
 
 
LÍRA SZEGED FÓKUSZ KÖNYVÁRUHÁZ
(6720 Szeged, Tisza L. krt. 34.)
 
16.00 – 17:30
Leendő óvodapedagógusok és leendő tanítók olvasnak fel kicsiknek és kicsit nagyobbaknak az elmúlt év legjobb gyermek- és ifjúsági könyveiből.
 
18:00 – 22:00
Mihály-napi irodalmi érdeklődés és érlelődés.
 
18:10
BESZÉLGETÉS AZ IRODALMI ÉRTÉSRŐL, érésről és érlelésről. A beszélgetés résztvevői szegedi általános és középiskolai magyartanárok, egyetemi oktatók. Vezeti: Erdélyi Eszter.
 
19.00
FIÓKTÓL KÖTETIG Beszélgetés Kormányos Ákos, László Liza, Pejin Lea, Puskás Dániel, Új Krisztina, Vajsenbek Péter és Veszprémi Szilveszter résztvételével. A beszélgetés után a résztvevők felolvasnak egy-egy rövidet.
 
20.00
ÉRLELNEK-E A DÍJAK? Beszélgetés Becsy András, Bencsik Orsolya, Bíró-Balogh Tamás, Kollár Árpád és Orcsik Roland résztvételével. A beszélgetés után a résztvevők felolvasnak egy-egy rövidet.
 
21.00
BESZÉLGETÉS ÉS FELOLVASÁS Vendégek: Garaczi László és Nagy Ildikó Noémi.
 

 

LIBRI KECSKEMÉT KÖNYVESBOLT
(6000 Kecskemét, Szabadság tér 1/A)

 

Házigazda: Puha Éva

 
16.00
BAUER BARBARA: Az élet hangja – Van esélyünk árral szemben úszni a történelem sodrásában? Regény egy testvérpárról, akiket a vészkorszak és Rákosi rémuralma messze sodor egymástól, és akiket éveken át csak édesapjuk búcsúajándéka köt össze egymással.
 
17.00
SÁNDOR ANIKÓ– Kötetlen beszélgetés a Házasságsirató, a Tévúton, a Megbukott bűvészinasok és a Thaiföldi feleség című nagy sikerű könyvek szerzőjével.
 
18.00
 LUGOSI VIKTÓRIA– Könyvek a történelem és az egyéni sorsok összefonódásáról, emlékezésről és kitartásról. Puha Éva az Ajvé és a Vándorhomár című regények szerzőjével beszélget.
 
19.00
VARRÓ DÁNIEL: Aki szépen butáskodik – Varró Dani fiúból apa lett, apából mesélő, de közben mindvégig gyerek maradt. Együtt indulunk el vele és fiaival anyanyelvünk különleges és rejtélyes birodalmába vezető felfedezőútjukra, amelynek keretében a szerző hozzánk is ellátogat.
 
20.00
LAKATOS LEVENTE – A SZIGOR-SOROZAT sikerszerzője velünk is megosztja műhelytitkait, amiknek segítségével a magyar szórakoztató irodalom valóságos jelenségévé vált.

 


ALEXANDRA KÖNYVÁRUHÁZ SZÉKESFEHÉRVÁR
(8000 Székesfehérvár, Koronázó tér 5.)
 
Olvasás éjszakája GYEREKEKNEK Aranymosás-díjas írókkal. A program háziasszonya Kozma Réka.
 
15.00
BŰVEREJŰ TÖRTÉNETEK ERDŐN INNEN ÉS TÚL Lovranits Júlia Villő író, mesemondó és madártani csilingelő játékos előadása. Utána tombola gyerekeknek.
 
15.40
MITŐL KÉK A KÉKMANÓ? Izgalmas kalandozások K. László Szilvia íróval a mesék és versek tengerén. Utána tombola gyerekeknek.
 
16.20
NÓZI NYOMOZ Kántor Kata író és Nózi, a nyomozókutya élőben bemutatja, hogyan lehet kiszagolni a rosszat, és persze megszeretni az olvasást. Utána tombola gyerekeknek.

 
KÚRIA RENDEZVÉNYHÁZ - A KATICA-KÖNYV-MŰHELY PROGRAMJAI
(2119 Pécel, Kossuth Lajos tér 5.)
 
16.00
OLVASSUNK EGYÜTT! Meseolvasás gyerekekkel, kakaó party
 
16.30
MILYEN IS EGY HÉTKÖZNAPI KISLÁNY NAPJAINKBAN, AKIVEL FOLYTON TÖRTÉNIK VALAMI? Bábelőadás Nádasi-Ozsvár Andreával
 
17.00
Holden Rose HOGYAN SZOKTASSUK GYERMEKÜNKET AZ OLVASÁSRA Interaktív
 
17.45
Petrőczi Éva – író, költő, irodalomtörténész, publicista, műfordító, Szigeti Jenő – művelődéstörténész TANULSÁGOS MESÉK GYEREKEKNEK ÉS IGAZ MESÉK FELNŐTTEKNEK Beszélgetés, katicabogár kiállítás, katicacsoki kóstolás
 
18.30
Mézes Judit HOGYAN BÁTORÍTSUK ÉS VIGASZTALJUK GYERMEKEINKET MESÉKKEL Interaktív
 
19.00
Fert Mónika coach, Bacsa Katie tinimentor TABUK NÉLKÜL A TINIKKEL ÖNISMERETRŐL, ÖNÉRTÉKELÉSRŐL, ELFOGADÁSRÓL Beszélgetés, kérdések, válaszok
 
19.45
Szöllősi Attila, Pécel polgármestere EGY APA SZEREPE GYERMEKE ÉLETÉBEN Egy apa meséje.
 
20.15
Kemény András VERSEK – A SZERETNI VALÓ NŐK A romantika és humor jegyében.

 

 

A Líra programjait a Facebookon itt és itt, a Libri-Bookline-ét itt és itt találjátok.

 

Forrás: azolvasasejszakaja.hu

 


VÁMOS MIKLÓS

Tovább

Kemény István

Tovább

Koncz Zsuzsa

Tovább

Wisinger István

Tovább

Tompa Andrea

Tovább

Závada Péter

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Több mint tíz helyszínen közel hetven programmal vár az Olvasás Éjszakája.