Augusztus végén kezdődik a 21. Zsidó Kulturális Fesztivál

Kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, felolvasóestek, színházi előadások és könyvbemutatók is várják a közönséget a 21. Zsidó Kulturális Fesztiválon augusztus 26. és szeptember 2. között hat – a Dohány utcai Zsinagóga, a Goldmark terem, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Ráday utcai 2B Galéria és a Bálint Ház – budapesti helyszínen.

A Dohány utcai zsinagóga, amely Közép-Európa legnagyobb és legimpozánsabb zsidó temploma, ad otthont a nyitóeseménynek, melynek keretében augusztus 26-án, Budapest a Klezmer Band és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra ad konceretet. A műsor közreműködői lesznek Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs.

Augusztus 27-én Nógrádi Gergely főkántor és barátai lépnek föl itt, másnap pedig Malek Andrea áll színpadra saját formációjával, a Malek Andrea Soulistic zenekarral. Ezen a koncerten találkozhatunk Balázs Fecóval, Szalóki Ágival és a Magyar Virtuózok Kamarazenekarával.

Augusztus 29-én az Avishai Cohen Trio adja elő a műsorát a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével, majd augusztus 30-án generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetsége, Takács Nikolas énekel a zsinagógában Veres Mónika társaságában.

Szeptember 2-án nyáresti koncerttel készül a közönség szórakoztatására az ország egyik legnépszerűbb klezmer együttese, a Sabbathsong Klezmer Band, amelynek sztárvendége Nyári Károly és zenekara lesz.

A Goldmark terem is számos programnak ad otthont. Figyelmükbe ajánljuk Rubin Eszter írónő Bagel című regénye alapján a Terminal Workhouse Társulat felolvasó színházi előadását, ugyanitt kerül sor a Beszélő levelek című produkcióra, melynek keretében híres emberek, történelmi személyek, ismert művészek leveleiből olvasnak föl.  

Ugyancsak a Goldmarkban látjatjuk vendégül Bauer Andrea és művésztársait a The man I love című estjükön. Korcsolán Orsolya hegedűművész rendhagyó produkcióra vállalkozik.

Zsidó szerzők különböző amerikai filmekhez írt zenéiből ad elő egy csokorra valót az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Ráday utcai 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás Jákob létrája című fotókiállítását.

 


A Zsidó Kulturális Fesztivál beharangozó videója.

 

A Bálint Házban pedig a könyveké lesz a főszerep. Augusztus 28-án itt mutatják be Mezei Márk Utolsó szombat című művét, valamint itt kerül sor Csermák Zoltán Metroploitan opera – kulisszatitkok című kötetét is. Továbbá itt lesz látható Az arab világ utolsó virágzó zsidó közössége: Dzserba szigete című kiállítás is.

Több program lesz a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában is. Három rendkívüli hang és eredeti személyiség találkozik össze Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann közös koncertjén.

A Musica Finta együttes jóvoltából különleges zenei élményben lehet itt részük, mivel a keresztény, a muszlim és zsidó világ zenei hagyományának hangjai csendülnek föl az Utazó zenék című produkciójukban.

Ugyanitt lép színpadra az Ethnofil együttes, amely az underground zenei élet ikonikus zenekara, szaxofonra és hegedűre hangszerelt, klezmer alapú összeállításával.

Ebben a zsinagógában ad koncertet a népszerű Klezmerész együttes is, amely az idei fesztiválon a Kossuth-díjas Bangó Margittal együtt lép a közönség elé.

Sőt, itt kelti életre a Bob és Bobék Orchestra társulat egy előadás keretében Vanek urat, Piszkos Fredet és Fülig Jimmyt, a halhatatlan Rejtő-figurákat is.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436013
Megjelenés: 2017-10-17
méret: 135 mm x 197 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632935782
Megjelenés: 2016-08-29
méret: 183 mm x 124 mm

REJTő JENő

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább

Irodalom, komoly- és könnyűzene Budapest szívében.