Asztali beszélgetések – Toronyi Zsuzsanna és Závada Pál közös estje a PIM-ben

Toronyi Zsuzsanna muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetője és Závada Pál Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima-díjas író lesz a sorozat ötletgazdájának és szervezőjének, Galambos Ádám evangélikus teológusnak a vendége a beszélgetéssorozat legújabb alkalmán, csütörtökön 18 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Téma: a regény
Závada Pál Hajó a ködben című, 2019-ben megjelent könyvéből kiindulva egy család életén és döntésein keresztül beszélgetünk a 20. század kérdéseiről, az emlékezés lehetőségéről és arról, hogy milyen dilemmák övezik múltunkat. Závada Pál új könyvének hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei – a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak, nők és férfiak, egy izgalmas viszonyokból szőtt, nagyszabású rokonság. De minthogy többségük zsidó származású, és 1944 életveszélyes tavaszán vagyunk, az ő történetük – a családtagok roppant vagyona folytán – egyszeri és különleges lesz, huszadik századi történelmünk egyik közismert esetévé válik. Ezt a históriát híven próbálja követni a Hajó a ködben – műfajára nézve viszont hamisítatlan Závada-regény: hőseinek közvetlen közeléből tudósít, megszólaltatja őket a túlélésért folytatott vagy éppen szerelmi természetű küzdelmeikben, megalkuvás, árulás vagy heroikus helytállás közben. S miközben a viták a rokonság közös sorsa körül forognak, annak is tanúi lehetünk, ki miért és hogyan dönt a maga üzleti- és szívügyeiben, távozás és maradás dolgában – vagy akár végső élet-halál-kérdésekben. A beszélgetés élőben a Petőfi Irodalmi Múzeum YouTube-oldalán is követhető.

 

Az októberi rendezvény fejlécképe a meghívott vendégekkel, Toronyi Zuzsannával és Závada Pállal.

 

A sorozatról

Az Asztali beszélgetések...-sorozat célja az egyházi és világi párbeszédének elősegítése. Disputákkal, estekkel, kiállítások létrehozásával próbálják a szervezők mindezt megvalósítani. Abban bízva, hogy lehetséges olyan rendezvényeket teremteni, melynek tartalma és formája olyan értékeket közvetít, mely az esetleges különbségeket csökkenti. A párbeszéd lehetőség, mely mindehhez utat nyithat.

Formáját tekintve disputa, vagyis egy közéleti személy és egy evangélikus lelkész beszélgetését, illetve a hallgatóság számára biztosított nyílt beszélgetést jelent havi egy alkalommal. A városi szinten meghirdetett rendezvény gondolkodásra, különböző szemléletek megismerésére, különböző emberek akár egymással ellentétes gondolatainak megismerésére kívánja az érdeklődőket serkenteni.

Fontosnak látják a szervezők, hogy a beszélgetések különböző témájúak legyenek. Törekednek arra, hogy a mai társadalmi problémákról különböző megvilágításban beszélgessenek a meghívottakkal, pártpolitikától mentesen.

 

A szeptemberi est felvétele.

 

 

Belépés, hirdetés és egyéb információk

Belépő: Felnőtt 800 Ft; diák, nyugdíjas: 400 Ft

Jegyvásárlás: https://www.jegymester.hu/hun/Event/18000545/Asztali-beszelgetesek

A rendezvény Facebook-eseménye is elérhető.

 

 Asztali beszélgetések... | www.asztali.hu
Petőfi Irodalmi Múzeum | www.pim.hu

A fejléckép a sorozat logóját ábrázolja, ami az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány tulajdona, és Kovács László Putu, a Szentendrei Művésztelep tagjának egyik alkotásából született meg. Az alkotás címe: Átjáró.

 

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631438550
Megjelenés: 2020-01-22
méret: 174 mm x 123 mm

ZÁVADA PÁL

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább
HÍREK
2020-04-01 15:28:45

Indul a Lázár-napló! – Bíró Szabolcs középkorijárvány-híradója

Tovább

Október 24-én folytatódik a beszélgetéssorozat, a meghívott vendégeket Galambos Ádám evangélikus teológus kérdezi.